Een windmolenpark op de Noordzee is niet duurder dan het park dat gepland staat langs de Nederlandse kust. Dat zegt stichting De Vrije Horizon, die vandaag een onderzoek publiceert over de kosten van een windmolenpark op de locatie ’IJmuiden Ver’ (60 kilometer van de kust). 

Minister Henk Kamp houdt tot nu toe vol dat zo’n park 1,3 miljard euro meer kost. Volgens het onderzoek klopt dat bedrag niet, en levert het park IJmuiden Ver ook nog eens een grotere bijdrage aan de doelstellingen uit het Energie-akkoord.

Het park dat minister Kamp nu heeft gepland, binnen de 10-12 mijnszone, zal langs vrijwel de gehele Noord- en Zuid-Hollandse kust vanaf het strand te zien zijn. Die horizonvervuiling is volgens dit onderzoek onnodig.

Lucratiever

Volgens de berekeningen van Energie Centrum Nederland (ECN), gevalideerd door onderzoeksbureau De Graaf, worden om te beginnen de bouwkosten van IJmuiden Ver (fundering en bekabeling) te hoog ingeschat. Verder is de exploitatie lucratiever, omdat er meer wind staat, de techniek zich snel ontwikkelt en er meer molens tegelijk kunnen worden aanbesteed. IJmuiden Ver kan energie leveren aan zo’n 5 miljoen huishoudens, meer dan het dubbele van het park langs de kust.

Opbrengst in plaats van meerkosten

In plaats van 1,3 miljard aan meerkosten, kan het windmolenpark IJmuiden Ver juist 1 miljard euro opleveren, zo meent De Vrije Horizon op basis van dit onderzoek. Ook wordt er een sprong gemaakt bij het realiseren van doelstellingen in het Energie-akkoord; 18 procent windenergie in plaats van 16 procent.

Tweede Kamerleden van D66 en CDA zeggen dat minister Kamp dit onderzoek niet kan negeren en zijn plannen moet heroverwegen. 

De samenvatting van het onderzoek kunt u rechtsbovenaan deze pagina vinden.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.