De zaak rond de Teeven-deal is weer heropend door nieuwe informatie over het ‘kwijtgeraakte’ bonnetje. Nieuwsuur meldde gisteren dat op het ministerie van Justitie destijds opdracht is gegeven de zoektocht naar dit document te staken.

Dit document moest duidelijk maken hoeveel geld er destijds aan drugscrimineel Cees H. is betaald in de omstreden deal. ICT-ers van het ministerie van Justitie zouden het bonnetje al bijna hebben gevonden, maar van hogerhand zou hen gezegd zijn te stoppen met zoeken. Minister Van der Steur heeft eerder in een Kamerdebat verklaard dat de ICT-ers van het ministerie niet in staat waren gebleken het document te vinden. 

Eerder had toenmalig minister Opstelten gezegd dat het document was kwijt geraakt. Toen het bonnetje via Nieuwsuur uiteindelijk toch boven water kwam, traden zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven af. 

Commissie Oosting doet weer onderzoek

Van der Steur heeft de commissie-Oosting nu gevraagd de zaak uit te zoeken. Deze commissie onderzocht de kwestie al eerder en oordeelde toen vernietigend over de Teevendeal. 

Nu het bonnetje niet kwijt blijkt te zijn geweest, komt het ministerie van Justitie opnieuw in een slecht daglicht te staan. Wat is er aan de hand op het departement? En is dit een probleem van het ministerie van Justitie alleen of speelt het breder? We spreken met Kaj Hollemans, oud-ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Hij vertelde eerder in het radio-programma Argos dat hij de opdracht had gekregen documenten te vernietigen, om te voorkomen dat deze via de Wet openbaarheid bestuur opgevraagd zouden kunnen worden.

En waarom blijft deze Teevendeal steeds maar terug komen? Een gesprek met politiek journalist Derk Stokmans van NRC Handelsblad en met politiek commentator Kees Boonman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.