Rome, Parijs, Barcelona en tegenwoordig zelfs Bali. Middelbare scholieren leven hun hele schoolperiode toe naar reisjes die ze met hun klasgenoten kunnen maken. 

Maar het zijn de ouders die hiervoor moeten betalen. In tijden waarin iedereen het economisch wat minder heeft, wordt er door ouders steeds kritischer gekeken naar deze reisjes die vaak honderden euro’s kosten. Loopt het niet de spuigaten uit? Zijn deze reisjes wel zo belangrijk? En, houden de scholen wel rekening met de kleiner wordende portemonnee van de ouders?

"Het onderwijskundige nut van schoolreisjes is nihil", zegt Casper Hulshof, onderwijskundige aan de Universiteit van Utrecht. Toch houden alle scholen vast aan deze steeds duurdere uitstapjes.

De bovenbouw van het middelbaar onderwijs organiseert traditioneel reisjes naar buitenlandse steden. Ook nu de economische crisis hard toeslaat en de werkloosheid is opgelopen naar 8 procent lijken ze zich weinig aan te trekken van de afgenomen financiële draagkracht van ouders.

Ouders wordt gevraagd de reisjes van hun kroost te financieren. Dat doen die scholen via de vrijwillige ouderbijdrage. Die kan, afhankelijk van het reisdoel, flink oplopen. Wij vroegen het EenVandaag Opiniepanel en het EenVandaag Jongerenpanel wat zij vinden van die vrijwillige ouderbijdrage. Uitslagen Opiniepanel en Jongerenpanel.  

Volgens de vereniging van schoolleiders is het nut van schoolreisjes niet alleen didactisch. Werkweken, in binnen of buitenland, zijn van groot belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind.

Maar kan een reis naar Rome dan niet net zo goed een reisje naar Terschelling zijn? Of zouden scholen er helemaal mee moeten stoppen, omdat er geen bewijsbaar nut is? Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders zegt dat hij verwacht dat ook scholen de tering naar de nering zullen moeten zetten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.