De Randstad ligt op 2,5 uur rijden, het aantal inwoners neemt er de komende jaren met duizenden af en het gebied wordt geregeld opgeschrikt door aardbevingen. Vraag een ondernemer waar hij zijn bedrijf zou willen vestigen en hij zal Noordoost-Groningen niet snel noemen.

Toch zijn er ook in de regio rond Delfzijl genoeg ondernemers met groeiplannen.

Omdat de banken nog steeds vaak verstek laten gaan als mkb’ers aankloppen voor een lening vond schilder Fred Bagnay uit Delfzijl het de hoogste tijd om de regie in eigen hand te nemen. Hij richtte twee jaar geleden een kredietunie op. In zo’n unie verstrekken ondernemers hun collega’s krediet. En het gaat verder dan dat: ze geven elkaar advies en schieten elkaar te hulp bij problemen.

De afgelopen jaren ontstonden verspreid over het land vele tientallen van dit soort coöperaties, voor en door ondernemers. Ze groeien langzaam maar zeker uit tot een volwaardig alternatief voor de bank. Sinds de oprichting verstrekte de Kredietunie Eemsregio twaalf kredieten voor een totaalbedrag van ruim 425.000 euro. De ambitie is groot: de unie wil de komende jaren nog honderden ondernemers aan zich binden.

EenVandaag gaat langs bij slager Patriek Knot uit Uithuizen en Cees de Vries, uitbater van hotel Spoorzicht in Loppersum. Ook zij klopten tevergeefs aan bij hun bank voor een lening, maar wisten wel een financiering los te peuteren bij de Kredietunie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.