De  inwoners van Twente zijn vanochtend met een flinke kater wakker geworden. Gisteren werd bekend dat FC Twente door financieel wanbeleid degradeert naar de Jupiler League. In de regio overheerst naast ongeloof vooral onbegrip over de beslissing.

“We hebben alles gedaan wat we moesten doen en toch worden we nu gestraft.” aldus een aangeslagen supporter vlak na de persconferentie in de Grolsch Veste. Ook ondernemer Joost Boomkamp is aangeslagen: “Dit had niemand verwacht. Het doet ontzettend veel pijn.” Boomkamp is mede-eigenaar van een groot familiebedrijf en al jaren hartstochtelijk supporter van de club.

Journalist Leon ten Voorde was de eerste die het financiële wanbeleid bij FC Twente naar buiten bracht, maar ook hij is verbijsterd over de beslissing. “Dat de val zo diep zou zijn is ongelofelijk.” Ten Voorde weet niet of de club hier nog wel bovenop komt. “Ze hebben akkoorden gesloten met de gemeente en ondernemers. De komende dagen moet blijken of die akkoorden nog iets waard zijn.”

Het is nog niet eerder gebeurd dat een voetbalclub met de omvang van FC Twente bestraft wordt met degradatie. Een adviseur van het bestuur zat erbij toen het bericht gistermiddag binnenkwam bij de club. “Het was rond kwart voor drie dat het besluit binnenkwam. We hadden dit echt niet verwacht en zijn nog steeds verbijsterd.” aldus Marcel Wendrich.

Sinds 2014 onder curatele

De Tukkers eindigden dit seizoen als dertiende in de Eredivisie en kregen in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De ploeg staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB. 

In 2015 maakte EenVandaag een reportage over Twente dat toen al aan de rand van de afgrond stond:

Een groot deel van het probleem bij FC Twente waren de omstreden transfers. Ze gingen in zee met Doyen Sports Group, een investeringsmaatschappij die third party ownership mogelijk maakt: een deel van de economische rechten van een voetballer worden door de maatschappij gekocht. Bekijk hieronder een reportage terug over third party ownership en een gesprek daarover met oud-voorzitter Munsterman.