Omwonenden van vliegveld Aachen Airport (Maastricht) slepen de Nederlandse staat voor de rechter. Ze willen dat er een eind wordt gemaakt aan het gebruik van de verlengde start- en landingsbaan van het vliegveld. Door de langere start- en landingsbaan kunnen er meer én ook zwaardere vliegtuigen landen en opstijgen in Beek. 

De Limburgers vinden dat hun bezwaren niet zijn meegenomen in dat besluit. Ook maken ze zich grote zorgen over de overlast en veiligheid. De verzamelde actiegroepen in Zuid-Limburg stappen nu naar de rechter in een ultieme poging om het besluit van de minister terug te kunnen draaien.

Bij het grofvuil gezet

“Via een gedoogconstructie vinden er nu al veel meer vrachtvluchten plaats en wordt de inspraak van bezorgde Zuid-Limburgers automatisch bij het grofvuil gezet,” aldus een woordvoerder van de Alliantie, zoals de gezamenlijke actiegroep zichzelf noemt. Volgens de actievoerders is het besluit van de minister vooral gebaseerd op economische belangen: vrachtvluchten zouden simpelweg meer geld opbrengen.  

In een Kamerbrief over deze kwestie schreef minister Van Nieuwenhuizen eerder: "Vanuit de provincie en de luchthaven is de urgentie benadrukt om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te krijgen. Uiteraard deel ik deze urgentie gelet op de grote economische belangen voor de regio en de luchthaven. Gezamenlijk is geconcludeerd dat naast snelheid ook zorgvuldigheid van cruciaal belang blijft, mede gezien de belangen en zorgen van omwonenden."

Vliegveld Aachen Airport 

De rechtbank van Den Haag buigt zich vandaag over de kwestie. Maastricht Aachen Airport is een van de grotere vliegvelden van Nederland, met ruim 41.000 vliegbewegingen per jaar. De luchthaven is gelegen in de gemeente Beek langs de A2 en bevindt zich acht kilometer ten noorden van Maastricht.

Eerder maakten we deze reportage over de veranderingen bij het vliegveld:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.