De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft vandaag de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen. Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties.

Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Via crowdfunding heeft hij al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren.

In juni presenteerde hij in New York zijn plan en werd wereldnieuws. EenVandaag sprak hem toen. Bekijk het interview hieronder terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.