Grote kans dat je binnenkort een nieuw logo op boodschappen aantreft: de Nutri-score. Met kleuren en letters wordt aangeduid wat een gezondere keuze is binnen een productgroep. Maar een grote groep voedingswetenschappers verzet zich tegen dit logo.

Staatssecretaris Paul Blokhuis moet na het verdwijnen van het 'vinkje' binnenkort een besluit nemen over een nieuw logo op producten. In aanloop naar dit besluit over de Nutri-score barst een discussie los over het label. Supermarkten, de Consumentenbond en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn uitgesproken vóór een nieuw, eenduidig label. Een groep van 160 voedingswetenschappers en deskundigen heeft grote bezwaren.

Europese supermarkten

In Frankrijk, België, Spanje en sinds deze week ook in Duitsland wordt al volop gewerkt met de Nutri-score. In Nederland introduceerde groenteconservenfabrikant Hak onlangs al dit logo. Ook supermarkt Albert Heijn neemt een voorschot op het politieke besluit en is gestart met een proef in een van supermarkten in Den Haag. Bij deze proef staat de Nutri-score op de schappen, nog niet op de producten. Er wordt gekeken of het logo leidt tot het kopen van andere producten.

Albert Heijn is net als andere supermarkten een uitgesproken voorstander van de Nutri-score."Dit logo geeft in één oogopslag met een kleur en lettercode aan welke producten binnen een productgroep gezonder zijn dan andere", legt Anita Scholte op Reimer van Ahold/Delhaize uit.

'Niet in lijn met Schijf van Vijf'

Maar niet iedereen ziet Nutri-score zitten. Michelle van Roost is levensmiddelentechnoloog en richtte samen met voedingskundige Manon van Eijsden 'Voedseljungle' op. Zij vertalen wetenschap naar praktijk en geven ouders advies en informatie over een gezonde eetopvoeding. Van Roost maakt zich zorgen over de komst van Nutri-score. "Het is een logo waarvoor de keuze al lijkt te zijn gemaakt. Diverse partijen vanuit de industrie en retail, maar ook belangenorganisaties, hebben hun pijlen op één logo gezet. Maar dit is niet in lijn met de Schijf van Vijf."

Het grootste bezwaar van Van Roost tegen Nutri-score is dat er het logo mogelijk meer verwarring brengt dan dat het mensen helpt bij het maken van een gezondere keuze. Ze wijst op vreemde uitkomsten waarbij voedingsproducten die goed passen binnen de Schijf van Vijf, bij de Nutri-score slecht uit de bus komen. Ook zou het de suggestie wekken dat producten met een 'A' op de Nutri-score onbeperkt goed voor je zijn.

Lees ook

Brandbrief

De oprichters van 'De Voedseljungle' hebben nu een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Blokhuis. Daarnaast hebben ze een oproep uitgestuurd die inmiddels ondertekend is door ruim 165 voedingswetenschappers, (kinder)artsen, diëtisten en gewichtsconsulenten. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell is een van de ondertekenaars. "Zo'n logo helpt bij mensen die het belangrijk vinden, die een bewuste keuze maken voor gezondere producten. En het werkt als het heel specifiek is. De rest van de consument kijkt naar prijs, smaak, gemak. Dan helpt zo'n logo niet."

Seidell denkt dat de Nutri-score voor verwarring gaat zorgen bij de consument. "We hebben natuurlijk ook nog de Schijf van Vijf. Cola light staat bijvoorbeeld niet in de Schijf van Vijf en olijfolie wel. Maar cola light scoort beter dan olijfolie bij Nutri-score. Ook diëtisten, artsen en wetenschappers vinden het ingewikkeld dat er verschillende boodschappen worden uitgezonden door de overheid." Seidell vindt dat een logo als nutriscore afgestemd moet worden met de richtlijnen goede voeding.

info

Vinkjes

In 2006 lanceert een aantal grote voedselproducenten het 'Ik Kies Bewust'-logo, oftewel het 'vinkje'. Het blauwe vinkje kwam op producten met minder vet, suiker of zout: 'de bewustere keuze'. Producten kregen een groen vinkje als ze ook nog eens pasten in de Schijf van Vijf: de 'gezondere keuze'. In 2016 trok het ministerie van Volksgezondheid de steun voor het logo in en in 2018 werk het 'Ik Kies Bewust'-logo opgeheven. Toen moest er een nieuw logo komen: duidelijker voor de consument en niet bedacht door de voedselfabrikanten. De belangrijkste kandidaat is nu de Nutri-score. De Nutri-score geeft een score van A tot en E, vergelijkbaar met het energielabel. De groene A is het gezondste. De rode E is het minst gezond. Inmiddels hebben Frankrijk, Spanje, België en Duitsland de Nutri-score ingevoerd bij verschillende productgroepen.

'Er is geen enkel logo dat honderd procent voldoet'

De Consumentenbond is voorstander en startte een petitie voor de Nutri-score. "Consumenten herkennen het meteen. Het is duidelijk en makkelijk. Consumenten kunnen zien welk product gezonder of ongezonder voor ze is", zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond.

Het feit dat sommige producten een hoge Nutri-score krijgen die niet in de Schijf van Vijf voorkomen, doet niets af aan het logo, vindt Donat: "Je moet niet cola met olijfolie vergelijken. Ik sta niet in de supermarkt te twijfelen tussen thee of chips. Nutri-score zegt alleen maar: in dit productschap is dit een goede of minder goede keuze. Er is geen enkel ander logo dat wel honderd procent voldoet. In onze ogen is dit de beste logo wat er is."

Luister hier naar het item in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.