In november wordt Sinterklaas als ieder jaar verwelkomd. In welke sferen dat gebeurt, hangt af van de kleur van zijn Pieten. Verder wordt er nachtenlang tevergeefs vergaderd over de pensioenen en verzet Baudet zich.

Weer gedoe bij intocht Sinterklaas

En weer is er ophef rond de intocht van Sinterklaas. Is de kleur van zijn Pieten nu wel of geen racisme? Surinamers en Antilliaanse Nederlanders ervaren dat wel zo, maar de rest van het land blijft in meerderheid tegen aanpassing.

Voor voor- en tegenstanders reden genoeg om te demonstreren tijdens de intocht en dat gaat in veel gemeenten mis. Premier Rutte ziet vooral pro-Zwarte Piet-demonstranten zich misdragen en veroordeelt dat scherp. Goede zaak, vindt een meerderheid van het Opiniepanel.

Ook VVD-leider Dijkhoff is de pietendiscussie "meer dan beu" en wil demonstraties tijdens de intocht dan maar helemaal verbieden. Dat idee krijgt de zegen van de meeste mensen in het land.

Pensioenoverleg mislukt

In november mislukt daarnaast het pensioenoverleg. Werknemers, werkgevers en het kabinet kunnen het niet eens worden over de hervorming van het pensioenstelsel.

Premier Rutte begrijpt niets van het opstappen van de werknemers en stelt dat de FNV-achterban akkoord zou gaan met zijn voorstel. Maar daar heeft de premier ongelijk: de meeste vakbondsleden vinden het terecht dat hun vertegenwoordigers van tafel zijn gegaan.

Baudet in verzet

"Een open uitnodiging aan heel Afrika om hier te komen.", zo noemt Thierry Baudet het Pact van Marrakesh dat het kabinet wil ondertekenen. De Forum voor Democratie-leider begint in november zijn verzet om te voorkomen dat Nederland dat VN-pact ondertekent en dat valt kiezers op.

Baudet is niet de enige die het niet ziet zitten. Ook VVD-prominent Frits Bolkestein vindt het pact "niet in overeenstemming met het beleid waar wij als Nederland voor staan" en roept het kabinet op om het document niet te tekenen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.