Stel je voor: 3,5 kilometer archief, 760 kasten met 4,5 miljoen aktes van de jaren 1578 tot 1915. Dat is de omvang van het Archief van de Amsterdamse Notarissen. Dit walhalla voor historici is nog nauwelijks in kaart gebracht.

Het Stadsarchief Amsterdam heeft dit notarieel archief voorgedragen om op de 'Memory of the World’-lijst van UNESCO te komen. Dit gaat het hopelijk makkelijker maken om het archief voor de eeuwigheid te bewaren en te digitaliseren.

De miljoenen pagina’s met aktes bevatten een schat aan informatie over de gewone en de beroemde Amsterdammer. Van ruzies om alimentatie op het kraambed tot de inventaris van Peter Stuyvesant, van lijsten met schilderijen van rijke Amsterdammers tot een verkoopakte van Rembrandt. Van  ooggetuigenverslagen van misdragingen op een slavenschip tot een verslag van een steekpartij op de markt.

Hier bijvoorbeeld een scheepsverklaring over misbruik van vrouwelijke slaven aan boord van het slavenschip Elisabeth in 1751:

Eenvandaag maakt een wandeling door het archief met archivaris Pauline van de Heuvel en praat met vrijwilliger Willem Blok, die thuis aan de keukentafel het archief helpt uit te pluizen en te digitaliseren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.