In Nederland wordt relatief veel geld verdiend met de wapenhandel op het darkweb. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van onderzoeksinstituut Rand Europe. Zij hebben voor het eerst in kaart gebracht wat de omvang van illegale wapenhandel op dit afgesloten deel van internet is. 

Nederland komt naar voren als belangrijke speler in de wapenhandel en staat zelfs op de tweede plaats wereldwijd qua omzet. De lijst wordt aangevoerd door Amerika, daar worden de meeste wapens verkocht. Maar volgens hoofdonderzoeker Giacomo Persi Paoli van RAND Europe worden de meeste wapens verkocht aan Europeanen, de kopers zijn vijf keer vaker Europeanen dan Amerikanen. 

Criminelen en terroristen

Dark web is een soort anonieme marktplaats waar onder andere wapens en drugs worden verkocht. Als je inlogt op een verkoopsite via het dark web ben je niet traceerbaar, zowel de verkoper niet als ook koper niet. Daarom is het volgens professioneel hacker Stan Hegt dan ook niet mogelijk om de verkoper op te sporen. De verkoop via het dark web is een potentieel gevaar omdat vooral individuele criminelen, terroristen en verwarde types op deze manier vrij gemakkelijk aan wapens kunnen komen. Bij de aanslagen in Parijs in 2015 en in München in 2016 werden mogelijk al wapens gebruikt die aangeschaft zijn via het dark web. 

AlphaBay opgerold

De populaire verkoopsite AlphaBay die alleen bereikbaar was via het dark web, is begin deze maand opgerold. Via deze site, waar ook wapens werden verhandeld, werd dagelijks tussen de 600.00 en 800.000 duizend euro verhandeld. Maar ondanks dat deze site niet meer bereikbaar is is het nog steeds mogelijk om via andere sites op het dark web wapens aan te schaffen. 

Update:

De politie heeft in samenwerking met FBI en Europol een maand lang de illegale online marktplaats ‘Hansa market’ overgenomen. Het is voor het eerst dat de opsporingsdiensten op deze manier een een site op het ‘dark web’ oprollen.

De politie infiltreerde tot in de haarvaten van ‘Hansa market’ en liet een maand lang de handel doorgaan om informatie te verkrijgen. Vandaag is de site alsnog uit de lucht gehaald. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere mensen aangehouden, de meeste recente aanhouding is van een half uur geleden. Vier Nederlandse verkopers zijn aangehouden en er zijn 500 Nederlandse kopers in beeld die via de illegale site wapens of drugs hebben gekocht. De komende tijd worden zij verder onder de loep genomen.Daarnaast zijn grote hoeveelheden drugs in beslag genomen. "Het in de lucht houden van ‘Hansa market’ heeft ons een schat aan informatie opgeleverd," aldus het Openbaar Ministerie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.