"De plannen om de participatiewet aan te passen zien er veelbelovend uit, maar het is me nog niet helemaal duidelijk hoe staatssecretaris Van Ark dat in de praktijk gaat aanpakken", zegt de 21-jarige Noortje van Lith.

Noortje heeft een ontwikkelingsstoornis en zit in een rolstoel. Ze kwam begin dit jaar landelijk in het nieuws toen ze een open brief schreef aan premier Rutte. In de brief vroeg ze aandacht voor de plannen om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen. Noortje deed er alles aan om staatssecretaris Van Ark te bewegen de plannen terug te draaien, met succes.

Inmiddels ligt er het plan om de participatiewet aan te passen. Zo wil de staatssecrataris de regels versimpelen voor werkgevers en werknemers.

Lees ook

Noortje kan zich prima vinden om de regels te versimpelen. "Er zijn veel arbeidsbeperkten die nog prima kunnen werken, maar doordat werkgevers en werknemers steeds met andere regels te maken krijgen wordt het alleen maar ingewikkelder. Dus ik vind ook dat er duidelijke regels moeten komen, zodat iedereen dezelfde kansen krijgt in elke gemeente." Ook vindt ze dat mensen moeten worden gestimuleerd om te werken. "Dat doe je door ze te belonen, in plaats van te korten." In een online petitie vraagt ze aan het kabinet om daarover na te denken.

Veel arbeidsbeperkten 'langs de kant'

In de plannen van de staatssecretaris staat dat er in 2026 125.000 werkplekken moeten komen voor arbeidsbeperkten. Nu staan er nog veel arbeidsbeperkten 'langs de kant', valt ook Noortje op. "Werken is heel belangrijk voor arbeidsbeperkten. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen wordt groter. Je hebt dan ook het gevoel dat je iets kunt betekenen voor de samenleving. Veel mensen hebben vooroordelen over arbeidsbeperkten, maar mensen met een beperking kunnen het werk doen wat andere mensen kunnen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen."

'Sociale werkplaats moet open blijven'

Een ander belangrijk punt vindt Noortje dat de staatssecretaris niets wil wijzigen als gaat om de sociale werkplaats, want "mensen moeten in een regulier bedrijf werken", vindt Van Ark. "Ik vindt de sociale werkplaats juist heel belangrijk voor arbeidsbeperkten. Je kunt niet iedereen in een regulier bedrijf laten werken. Er zullen altijd mensen zijn die extra hulp of begeleiding nodig hebben. Daar is een sociale werkplaats perfect voor. Mensen die echt niet bij een reguliere werkgever terecht kunnen moeten een kans krijgen binnen de sociale werkvoorziening", vindt Noortje.

Verslaggever Roos Oosterbaan sprak Noortje begin dit jaar over haar gevecht om mensen met een beperking onder het minimumloon te betalen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.