Noord-Korea gaat de klok gelijk zetten met buurland Zuid-Korea, zo melden media in Noord-Korea. Vanaf zaterdag is het daar 30 minuten vroeger. Het is niet voor het eerst dat er een klok verzet wordt om diplomatieke redenen. In 1942 zette de Spaanse dictator Franco de klok gelijk met nazi-Duitsland om steun te betuigen aan Hitler. Tot op de dag van vandaag hanteert Spanje deze atypische tijdzone.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou het pijnlijk hebben gevonden om twee verschillende tijden te zien tijdens de topontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae. Dat terwijl het toch echt Kim Jong-un zelf was die in 2015 de klokken een half uur vooruit zette. Hij wilde daar destijds de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Tokio mee vieren. Daarom ging Noord-Korea terug naar de tijdzone die gebruikt werd voor de Japanse koloniale heerschappij tussen 1910 en 1945.

Deze week zullen de Korea's hun klokken weer gelijk zetten. Het lijkt een diplomatieke zet om nader tot elkaar te komen.

De klok gelijk zetten met Duitsland

De tijd verzetten om diplomatieke redenen, dat hebben we eerder gehoord. In 1942 zette dictator Franco de Spaanse klokken gelijk met die in Duitsland. "Daarmee wilde hij openlijk steun betuigen aan Hitler. Het was een duidelijk politiek statement", aldus Spanje-correspondent Lex Rietman. Spanje zit daarom tot op de dag van vandaag in een tijdzone met landen die veel oostelijker liggen, zoals Polen en Hongarije. Dit terwijl het land eigenlijk in lijn ligt met landen als Engeland, Portugal en Marokko. In de praktijk betekent dat dat het in Spanje een uur later is dan eigenlijk de bedoeling is.

Laat naar bed en dus laat weer op

Hebben de Spanjaarden daar last van? Volgens correspondent Lex Rietman heeft vooral het bedrijfsleven hier last van. Om een beetje in lijn te lopen met andere Europese bedrijven doen die bijvoorbeeld al niet meer aan siësta's. "Doordat de klok en uur vooruit staat is het hier later licht en later donker. Mensen beginnen daarom later met hun werk en gaan ook veel langer door. De siesta is in het leven geroepen om de hete middaguren door te komen." Toch noemt Lex Rietman dit uurtje later als de reden waarom Spanjaarden zo laat eten en hun kinderen zo laat op bed leggen. "Het werkt echt door in je ritme. Ik doe het zelf net zo."

Spanje weer in goede tijdzone

De laatste jaren gaan er geluiden op om Spanje weer in de 'juiste' tijdzone, de zogeheten Greenwich Mean Time (GMT) te plaatsen. Dit betekent dat de klok een uur achteruit gaat en de werkdag eerder eindigt. Ook de siësta zou wel kunnen verdwijnen, menen de voorstanders van dit plan. Er is tegenwoordig immers airco om de hitte te kunnen weerstaan. Het zou een zeventig jaar oude beslissing van dictator Franco definitief terugdraaien. Maar vooralsnog schuiven de Spanjaarden na een lange werkdag gewoon lekker laat aan de avonddis en beginnen ze pas om half 10 in de ochtend weer met hun werk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.