De kabinetscrisis rond de vrije artsenkeuze lijkt te zijn bezworen. Een nieuw plan moet ervoor zorgen dat de aangepaste wet wordt doorgezet. De route gaat opnieuw via de Tweede Kamer naar de Senaat. Maar als de Eerste Kamer opnieuw de plannen van de minister doorkruist, houdt het Kabinet een plan B achter de hand. Op deze staatsrechtelijke route is kritiek. Is houdbaarheid van de coalitie belangrijker?

De crisis startte toen geheel onverwacht drie senatoren tegen de zorgwet over de vrije artsen keuze stemden. Het drietal had grote bezwaren tegen de wet die het mogelijk maakt dat zorgverzekeraars een polis aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden van contractueel bij hun aangesloten specialisten.

Schippers toonde zich zeer teleurgesteld. De Volkskrant meldde vandaag in een reconstructie dat Schippers haar portefeuille wilde inleveren. "Zoek een nieuwe minister, dan kan het kabinet verder. Ik ben nu mijn geloofwaardigheid kwijt", zou de minister hebben gezegd. Rutte overtuigde haar toch aan te blijven.

Woensdag en donderdag stonden verder in het teken van crisis. De kerstcrisis. Het kabinet ging naarstig op zoek naar een uitweg. Het overlegde met dissidenten Guusje Ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn. Maar ze waren onvermurwbaar. Vooral voor Duivesteijn leek het een principiële keuze te worden. De PvdA senator was uitbehandeld tot hij elders een specialist vond die zei dat ze voor hem wilden knokken. 

Akkoord

Uiteindelijk werd in de late avond van donderdag, de laatste Kamerdag voor reces, een akkoord bereikt. In het nieuwe plan kan iedereen,  een second opion vragen, ongeacht het type polis. Voor acute zorg blijft de vrije artsenkeuze sowieso bestaan. De wet zal opnieuw naar de Tweede Kamer gaan en vervolgens weer ter beoordeling naar de Senaat. Mocht het daar sneuvelen, dan wil het kabinet een route inzetten die instemming van de Eerste Kamer niet nodig maakt.

Hoe moet deze oplossing worden beoordeeld? En, is het kabinet aangeschoten wild? Vanavond in EenVandaag onder andere VVD-senator Heleen Dupuis, oud-PvdA staatssecretaris, minister Willem Vermeend en ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.