“Ik durf te zeggen, de Factcheckers mogen hun werk gaan doen, dat er naoorlogs nog nooit zoveel extra in onderwijs geïnvesteerd is voor een kabinetsperiode,” aldus Alexander Pechtold in een interview met BNR gisteravond. Lammert de Bruin ging die uitdaging aan in Feit of Fictie.

Waar gaat overheidsgeld voor onderwijs in het algemeen eigenlijk naar toe? Die vraag wordt beantwoord door onderwijshistoricus Pieter Slaman. "Onderwijsgeld gaat voor meer dan 80% naar salarissen,” vertelt hij. “Dat betekent dat de allergrootste stijging in uitgaven komt op het moment dat er veel meer leerlingen en studenten komen. In 1965, bijvoorbeeld, was de onderwijsbegroting in één jaar tijd 16% hoger dan het jaar ervoor.” Dit kwam omdat er in die tijd een hele nieuwe generatie naar school ging die dat daarvoor niet kon.

Vergelijking

Er moet komende kabinetsperiode dus een stijging van 16% plaatsvinden in de begroting om Pechtold gelijk te geven. Pieter Slaman rekent uit dat dit niet gehaald gaat worden. “Om aan een stijging te komen van 16% te komen moet er zes miljard bijkomen.” Volgens Pechtold komt er in de komende kabinetsperiode ‘slechts’ twee miljard bij.

Ook Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijs Bond (AOB) dook met de collega’s in de cijfers en kwam op een soortgelijk antwoord uit. Zij vonden voorbeelden van hogere investeringen: “We weten dat er onder Minister Hermans in 2000-2003 meer is geïnvesteerd en ook onder Minister Plasterk in 2008.”

Kritiek

Wat ook belangrijk is, volgens van Gelder, is waar het geld aan wordt uitgegeven. “Is het geld om gaten te dichten of is het echt een investering?” vraagt de AOB zich af.  En wat gebeurt er in de jaren daarna? De investeringen van Plasterk zijn volgens de AOB bijvoorbeeld teniet gedaan door nullijnen en bevroren budgetten. “Het geld van nu is onder rare voorwaarden beschikbaar gesteld. De 270 miljoen en de werkdrukmaatregelen komen pas in 2021 vrij. Het is dus maar een klein beginnetje waar Pechtold trots op is. Als AOB hadden we gehoopt dat D66 zijn huid wat duurder had verkocht.”

Feit of Fictie?

Alle kritiek achterwege gelaten, is de stelling te bestempelen als fictie. Er zijn wel degelijk hogere investeringen gedaan in het onderwijs in de jaren na de oorlog, blijkt uit de cijfers van Pieter Slaman en de AOB.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.