Amazon-baas Jeff Bezos wil over vijf jaar mensen naar de maan brengen, kondigde hij afgelopen nacht aan. Maar volgens Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft gaat dat niet lukken. "Dit is veel te overhaast."

't Hooft vindt dat Bezos meer geduld moet hebben. "Hij zal meer tijd nodig hebben om mensen op de maan te krijgen. Het is ook niet verstandig om mensen zo snel mogelijk daarnaartoe te sturen. De kans op ongelukken is dan veel groter."

'Mars One zou mediaspektakel worden'

Zelf werkte 't Hoofd mee aan een ruimteprogramma. In 2011 werd hij ambassadeur van het project Mars One. Deze organisatie, onder leiding van de Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp wilde een samenleving stichtten op Mars. Het hele proces zou uitgezonden worden op televisie. "Dit wordt een mediaspektakel. Big Brother zal ernaast verbleken", zei 't Hooft in 2012 nog hoopvol.

Maar een paar maanden geleden ging de organisatie achter Mars One failliet. "Het bleek te hoog gegrepen te zijn. Ik liet me meeslepen in het enthousiasme", zegt 't Hooft. Volgens hem hebben de plannen van Bezos wel meer kans van slagen.

'Eerst goede levensomstandigheden maken, anders wil iedereen weer terug'

"Hij begint niet meteen op Mars, maar bij de maan. Bovendien heeft hij een veel groter budget, Maar ik denk dat het op z'n minst 2034 wordt voor het hem lukt." De 5 jaar die Bezos noemt is volgens 't Hooft veel te optimistisch.

't Hooft vindt dat de Amazon-baas eerst goede levensomstandigheden moet ontwikkelen op de maan, voordat hij mensen daarheen laat gaan. "Ik zou hem adviseren eerst robots te sturen die een goed onderkomen bouwen, die ervoor zorgen dat mensen voedsel en drinken kunnen kweken. Dat zal langer duren dan vijf jaar. De basisvoorwaarden moeten uitstekend zijn, anders wil iedereen direct terug."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.