Mars One begint deze zomer de werving voor ruimtevaarders die mee willen doen aan hun project. Het Nederlandse bedrijf zoekt astronauten die in 2023 naar de Rode Planeet willen om die te koloniseren; het gaat wel om een enkeltje.

Vanaf juli kunnnen gegadigden tegen een vergoeding solliciteren door een film in te sturen. Door geld te vragen hoopt de organisatie mensen te weren die niet serieus zijn, maar tegelijk wordt gehoopt hiermee miljoenen op te halen om het project financieel te kunnen dragen.

De selectie wordt een show in de geest van Idols en So you think you can dance. Vanaf het eerste moment kan het publiek het proces volgen. Mede-oprichter Bas Lansdorp verwacht een miljoen aanmeldingsfilmpjes.

Het lijkt science fiction, maar is wel degelijk technisch mogelijk: reizen naar de planeet mars en er een nederzetting stichten. EenVandaag maakte eerder een reportage over het project, zie daarvoor de video rechtsboven deze pagina.

In 2023 moet het zover zijn, aldus Mars One. Alleen: wie vertrekt, komt niet meer terug. Dat is ook niet nodig, zeggen de initiatiefnemers. 

Mars One: enkele reis naar mars