De politie gaat in Rotterdam, Amersfoort en Zwolle experimenteren met de taser, een soort stroomstootwapen dat nu al wordt gebruikt door arrestatieteams.

De taser is bedoeld om iemand tijdelijk compleet uit te kunnen schakelen. Hij is uitgevonden in de jaren ’70. Omdat dat eerste gebeurde met buskruit, werd de taser gezien als een vuurwapen. Maar sinds de jaren negentig schieten de apparaatjes met luchtdruk en vanaf toen is de taser breder geaccepteerd.

Zelfs zo geaccepteerd, dat er 10 jaar geleden in Amerika al een soort Tupperware-party’s werden gehouden voor stroomstootwapens.

Omdat agenten er nadrukkelijk om vragen, gaat de politie er mee experimenteren in sommige regio's. Uit een peiling die EenVandaag vorige maand hield onder zo’n 3.500 agenten bleek dat agenten zich onveilig voelt. Ruim tweederde van de ondervraagden zegt dat het fysiek geweld tegen agenten toeneemt en heftiger wordt.

De veiligheid van de taser is een punt waarover veel discussie is. De krant The Guardian houd op internet bij hoeveel mensen er in de VS jaarlijks omkomen door politiegeweld. Daaruit blijkt dat er in Amerika tientallen doden per jaar vallen door het gebruik van een het wapen.

In EenVandaag spreken we met cardioloog Martin Schalij over hoe gevaarlijk zo'n taser is.

Eerder peilde EenVandaag onder agenten hoe ze hun werk en het gevaar op straat ervaren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.