Korpschef Akerboom vindt dat het kabinet zo snel mogelijk het stroomstootwapen voor politieagenten moet invoeren. De 'taser' zou helpen bij het terugveroveren van het gezag. Onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie heeft zijn twijfels.

Het stroomstootwapen, beter bekend onder merknaam Taser, kan verdachten met een korte, hevige stroomstoot tijdelijk uitschakelen. Bij de politie loopt al een aantal jaar een pilot om te bekijken of het wapen definitief kan worden ingevoerd.

Geweld verdwijnt niet

"Het is natuurlijk heel heftig wat agenten soms meemaken. Zij moeten zich in die gevaarlijke situaties begeven", zegt Otto Adang. Bij de Politieacademie doet hij onderzoek naar de invoering van nieuwe wapens. Ook de pilot rondom het stroomstootwapen werd door hem nauwlettend in de gaten gehouden.

Ondanks zijn begrip, wil Adang een kanttekening plaatsen. "Er wordt heel vaak gekeken naar geweldsmiddelen, alsof dat de oplossing is. Geweldsmiddelen zijn concreet: je doet iets als je mensen die middelen geeft. Maar in de praktijk zit het 'm niet alleen daarin. Het gaat ook om voldoende capaciteit voor de politie, om goede opleiding en training, om goed leren van situaties uit de praktijk."

Er wordt vaak gekeken naar geweldsmiddelen, alsof dat de oplossing is

Beatrix

Het is niet voor het eerst dat er gedoe is rondom de invoering van een nieuw politiewapen. Eind jaren '90 bemoeide zelfs koningin Beatrix zich met de invoering van pepperspray. Kamerleden die bij haar op bezoek kwamen, spoorde zij aan om haast te maken met wetgeving voor het nieuwe middel.

"De druk vanuit het ministerie en de politie was groot. Er was een behoefte aan een middel tussen het vuurwapen en de wapenstok." En toen ging het snel, herinnert Adang zich. "De minister, die toevallig Peper heette, had al besloten dat de pepperspray er moest komen voordat ik mijn onderzoek had afgerond."

Geen wondermiddel

Zowel het stroomstootwapen als pepperspray ziet Adang alleen niet als oplossing. "Het zijn geen wondermiddelen."

Lees ook

Adang vraagt zich hardop af wat dit doet met het imago van de politie. "De concentratie van pepperspray is verhoogd, er is een uitschuifbare wapenstok gekomen. Wat voor politie wil je zijn? Een politie die in verbinding staat met de samenleving, of een politie die met steeds meer geweldsmiddelen gezag wil afdwingen? Gezag dwing je niet af met geweldsmiddelen."

Radio-interview: Otto Adang van de Politieacademie over de inzet van nieuwe wapens bij de politie