Fabrikanten van sigaretten maken zich schuldig aan zware mishandeling van rokers. Dat vindt longkankerpatiënte Anne Marie van Veen. Samen met haar advocaat Bénédicte Ficq is ze een actie gestart om de industrie strafrechtelijk te vervolgen. 

Strafrechtelijke vervolging zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis plaatsvinden, tot nu toe vonden er alleen civielrechtelijke zaken plaats. Op de website www.sickofsmoking.nl proberen Anne Marie van Veen en Bénédicte Ficq zoveel mogelijk medestanders te vinden. 

Per dag beginnen er in Nederland nog 110 jonge mensen met roken, dat zijn er 40.000 per jaar. En er overlijden nog 20.000 mensen per jaar in ons land ten gevolge van roken. Het grote probleem van nú is volgens advocaat Ficq dat de sigarettenfabrikanten doelbewust sigaretten lekkerder maken dan dat ze eigenlijk zijn. Ze voegen bijvoorbeeld Menthol toe en maken ze extra verslavend door toevoeging van suikers.

Op Twitter wordt er verschillend gereageerd op de plannen om de tabaksindustrie strafrechtelijk te vervolgen. Sommigen vinden haar een held, maar anderen zien weinig kans van slagen: