Advocate Bénédicte Ficq en longkankerpatiënte Anne Marie van Veen zetten een actie op om de tabaksindustrie strafrechtelijk te vervolgen. Tabaksfabrikanten zouden vervolgd moeten worden voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid, omdat ze bewust sigaretten ontwerpen om zo snel mogelijk verslaafd te raken.

In het verleden werd de tabaksindustrie al vaker aangeklaagd en in de Verenigde Staten eindigde dit vaak in het uitkeren van hoge schadevergoedingen. Ook in Nederland werd een tabaksfabrikant eerder aangeklaagd, maar de fabrikant werd niet aansprakelijk gesteld.

In Radio EenVandaag spreken we met John Roth over deze rechtszaak die hij namens de zieke ex-roker Peter Römer aanspande tegen British American Tobacco. Dit was de eerste uitspraak van een rechtbank in Nederland aangespannen door een ex-roker tegen de tabaksindustrie. Het liep in 2008 uit op een nederlaag, maar de ex-roker Römer wilde niet in hoger beroep: hij was ziek en de procedure was erg zwaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.