Vanaf maandag ‘geeft’ de Triodos-bank haar klanten 0% spaarrente. Andere banken naderen dat punt ook, en zitten grotendeels onder de 0,3% rente. De rente is kortom de laatste jaren flink gedaald. Vraag is of nu het nulpunt letterlijk is genaderd, de rente nog verder omlaag kan, en kan omslaan in negatieve rente. 

President Klaas Knot van de Nederlandsche bank denkt dat de bodem wel bereikt is. Hij zegt vandaag in de Telegraaf dat een verdere daling van de spaarrente niet voor de hand ligt. En een negatieve rente waar veel mensen bang voor zijn gaat er al helemaal niet van komen. Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl ziet dat ook niet zo snel gebeuren.

In Japan, maar ook  in Duitsland en Zwitserland is wel al negatieve rente gevraagd. In sommige landen, zoals in België, is een negatieve rente bij wet verboden.

In Japan had de negatieve rente in ieder geval een opmerkelijke rage tot gevolg, namelijk een run op kluizen. En zo’n kluis is in ieder geval veiliger dan de oude sok. Maar als je écht slim met je spaargeld om wilt gaan, dan zijn er volgens kenners wel een aantal andere mogelijkheden. Drie voorbeelden:

- Extra aflossen op je hypotheek

- Je pensioen opkrikken

- Investeren in zaken die waardevermeerderend zijn.

Zoals bijvoorbeeld kunst en oldtimers óf deze exclusieve Hermès Birkin designertas. Uit onderzoek blijkt dat deze tas van 20.000 euro gemiddeld een hoger rendement oplevert dan goud of aandelen. En in ieder geval meer dan je spaarrekening.

Meer tips vind je op de website van onze collega's van Radar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.