Het is inmiddels een traditie: de stukken van de miljoenennota liggen alweer vroegtijdig op straat. 

RTL-Nieuws had een deel van de stukken vorige week al ingezien, en vandaag komen RTL en de Telegraaf met de rest van de nota naar buiten.

Sinds de jaren '50 geldt een embargoregeling rond de miljoenennota, die pas in 1967 voor het eerst geschonden. Toen kwam het Avro-programma Televizier twee weken te vroeg met de inhoud van de miljoenennota naar buiten: toentertijd een enorm schandaal. 

Maar tegenwoordig lijkt die embargoregeling niet meer zoveel waard. Premier Rutte zei daarover vorig jaar: “Het lekken is een traditie waar ik me ongelooflijk aan erger”. Maar uitzoeken waar het lek zit, is vruchteloos en te kostbaar, gaf hij deze week aan. En dus komt er zelden naar buiten wie er heeft gelekt. Behalve in 2009, toen PvdA-Kamerlid Paul Tang tegen de lamp liep. 

Dat werd toen ontdekt door de website GeenStijl. Zij suggereren nu dat VVD-voorlichter Kees Berghuis dit jaar het lek is. Want Berghuis is de voormalig chef politieke redactie van RTL. Het is niet duidelijk of dit klopt, maar dat de lijntjes met RTL zijn inderdaad kort, bevestigt politiek verslaggever Marc Belinfante. In EenVandaag een gesprek. 

Met name de oppositiepartijen spreken al jaren schande van het lekken. SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat voorop in deze strijd. En hij heeft nu zijn eigen traditie, want voor het vierde jaar op rij vroeg hij het kabinet om opheldering.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.