Het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan de Tweede Kamer vandaag heeft aardig wat losgemaakt. Kamerlid Tunahan Kuzu weigerde vandaag de hand te schudden van de Israëlische premier, omdat hij het niet is eens is met zijn visie. 

Op sociale media wordt het filmpje werd veel gedeeld. De reacties lopen uiteen. Op twitter vooral woede en onbegrip over de handweigering van Kuzu. 

Kuzu was niet de enige die protesteerde tegen het bezoek van Netanyahu. In de aanloop naar het bezoek stonden gistermiddag demonstraties gepland van voor- en tegenstanders. 

Op de terugweg reageerde Netanyahu zelf op de ophef:

Maar de meeste oproer ontstond afgelopen maandag toen oud-premier Dries van Agt in EenVandaag vertelde dat hij vindt dat Netenyahu als oorlogsmisdadiger berecht moet worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

In de Kamer bleef het stil. Zo kondigde GroenLinks aan niet bij de gesprekken aanwezig te zullen zijn en riep de partij op tot sancties tegen Israël.

Ook PvdA Tweede Kamerlid Michiel Servaes uitte in een open brief aan Netanyahu ferme kritiek op het Israelische beleid, maar schoof wel aan bij het gesprek met de Israëlische premier.

In hoeverre laten Rutte en de koning, die een ontmoeting hadden met Netanyahu, zich beïnvloeden door dit politieke gekrakeel? Daarover spreken we vanavond met onze politiek verslaggever Marc Belinfante.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.