Slepende computerproblemen plagen het Kadaster met onacceptabel grote veiligheidskwesties als gevolg. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De risico's betekenen dat er een kans bestaat dat het Kadaster uit de lucht gaat of dat hackers met de informatie kunnen rommelen. Het systeem is zo lek dat het Kadaster vreest dat foutieve informatie in de registraties van onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen kan sluipen.

‘Het risico bestaat dat Kadaster-diensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk of wijzigbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben’, stelt de Kadaster-directie in interne stukken die het dagblad zegt in handen te hebben.

Nora van Oostrom van de Notarisorganisatie KNB reageerde op NPO Radio 1 bezorgd: ‘Het Kadaster is de basis voor alle transacties, dat je kunt zien wie de eigenaar is, of er een een hypotheek op zit, wie de eigenaar is, of er beslag op zit. Daar ligt een enorme hoeveelheid data onder. Als daar derden bij kunnen, dan werkt dat door in alle toekomstige transacties.’

Notarisorganisatie KNB noemt de problemen zorgwekkend, omdat wat er in het Kadaster staat voor waar wordt aangenomen. Een goed functionerend Kadaster is volgens het KNB essentieel voor de onroerendgoedmarkt. De organisatie kondigt aan de kwestie ‘zeer binnenkort’ aan de orde te stellen bij het Kadaster.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.