Oud-Europarlementariër van GroenLinks Joost Lagendijk is verbaasd dat hij gisteravond Turkije niet meer in mocht. Dat zei hij bij terugkomst vandaag op Schiphol. Lagendijk werd tegengehouden op het vliegveld in Istanbul. 

Lagendijk spreekt van een 'onaangename verrassing'. Het is volgens hem 'niet onverwacht' dat hij nu ook bij de groep hoort die op hun verleden wordt aangekeken. 'Dat ik op een lijst sta verbaast me niets. Maar dat erbij hoort dat ik het land niet in mag is een escalatie die ik niet had verwacht.' Lagendijk schreef voor de Turkse krant Zaman, die kritisch schreef over de Turkse president Erdogan. Ook gaf hij les op een universiteit die gelieerd zou zijn aan de Gülenbeweging en inmiddels gesloten is. 

Lagendijk kreeg op het vliegveld te horen dat hij een speciaal visum moet ophalen bij de Turkse ambassade in Nederland. Normaal is dit niet nodig. Hij wil zo spoedig mogelijk naar de ambassade gaan, om weer naar Turkije te kunnen reizen. Lagendijk zegt niet bang te zijn het land helemaal niet meer in te kunnen. 'Dat is niet tegen mij gezegd. En in andere gevallen kregen mensen dit wel te horen. Dit visum bestaat ook wel echt.'

Lagendijk woont en werkt al jaren in Turkije en is getrouwd met een Turkse vrouw. Hij zat van 1998 tot 2009 in het Europees Parlement. Lagendijk is nu politiek analist en publicist en binnenkort verschijnt een boek van zijn hand over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Erdogan zit geestelijk leider Fethullah Gülen achter de couppoging in Turkije in juli.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.