Een film over Michael Jackson is geschrapt. Familieleden en fans waren boos omdat Jackson door de witte acteur Joseph Fiennes wordt gespeeld. De Britse zender Sky laat weten nooit de intentie te hebben gehad om iemand te beledigen.

De film is deel van de serie Urban Myths waarin roddels over bekende mensen worden uiteengezet. Zo zouden Michael Jackson, Marlon Brando en Elizabeth Taylor na de aanslagen van 11 september in New York de stad uit zijn gevlucht met een huurauto. Van dit verhaal is een aflevering gemaakt door Sky.

Eerder deze week kwam de trailer online en daar was niet iedereen blij mee. Een door fans opgezette petitie om de film te boycotten werd meer dan 20.000 keer ondertekend. Paris Jackson, de dochter van de overleden zanger, noemde de vertolking zo beledigend dat ze ervan moest overgeven. Ook Jackson’s neefje Taj Jackson twitterde: “dit is waar mijn familie mee te maken krijgt.”

Daarop besloot Sky de film te schrappen: “We hebben besloten om de aflevering met Elizabeth, Michael en Marlon niet uit te zenden door de zorgen die zijn geuit door Michael Jackson’s directe familie.” 

Michael Jackson overleed in 2009 op 50-jarige leeftijd. Voor zijn dood was zijn huidskleur meer wit dan zwart vanwege een huidziekte. Maar in een interview met Oprah Winfrey uit 1993 zegt hij dat het één van zijn grootste angsten is dat hij ooit door een witte acteur vertolkt wordt. In dit interview bespreekt hij ook het gerucht dat hij zijn huid zou bleken:

In EenVandaag spreken we filmjournalist Robbert Blokland over waarom dit onderwerp tegenwoordig zo gevoelig ligt. Het is in de geschiedenis van Hollywood veel vaker voorgekomen dat witte acteurs zwarte personages spelen, maar sinds vorig jaar is er discussie over de filmindustrie die zo wit is.