Wie is er niet groot mee geworden? De Belgische stripfiguren Suske en Wiske. Dit weekend stonden Belgische media bol van groot nieuws over Suske en Wiske. Er waren blote borsten te zien in hun nieuwe strip.

En dat past natuurlijk helemaal in het totaal vernieuwde Suske en Wiske: weer een taboe doorbroken vertelde de uitgever vol trots. Nou, op social media ging het helemaal niet over die borsten.

Daar ging het namelijk over een afbeelding van een Afrikaanse man die naar de borsten kijkt. Volgens verschillende mensen roept de manier waarop de man getekend is pijnlijke herinneringen op aan racistische prenten uit het koloniaal verleden.

Daar had de uitgever niet op gerekend. Dit filmpje werd veel gedeeld, met de hashtag #nomoremonkeybusiness. Dat was een uitdaging aan twitteraars om te laten zien hoe die donkere man er wél uit had moeten zien. Dat leverde dit soort tekeningen op.

Er kwam een hoop opheft. Maar het boek is al gedrukt en verspreid. Het hele gebeuren doet denken aan een rechtszaak van een paar jaar geleden over de strip Kuifje. En als je even gaat zoeken dan zie je dat het vroeger in strips de normaalste zaak van de wereld was om dit soort beelden te gebruiken. Daarover maakte EenVandaag een eerdere reportage.

Dat soort karikaturen zit in de ban. Er is natuurlijk ook veel meer aandacht voor. Denk aan de Zwarte Piet-discussie of vorig jaar die actiegroep die attracties in de Efteling wilde verbieden. De uitgever van Suske en Wiske heeft vandaag uitgebreid excuses aangeboden. Ze zeggen: ‘we zijn ons niet bewust geweest van de impact’

En veel mensen op sociale media steunen de uitgeverij en vinden de discussie belachelijk. Want Suske en Wiske staat nou eenmaal bol van de karikaturen. Tante Sidonia is nou ook niet bepaald realistisch getekend bijvoorbeeld, zeggen zij.

Over het naakt in Suske en Wiske ging het eigenlijk helemaal niet meer. En trouwens, als je de archieven induikt was dat ook een reclamestuntje van niks. Want in 1998 stonden er ook al naakte vrouwen én mannen in de Suske en Wiske.