Suske, Wiske, tante Sidonia, en dan natuurlijk Lambik en Jerom. 75 jaar geleden beleefden de Belgische striphelden hun eerste avontuur, op het eiland Amoras. En ze zijn nog lang niet klaar. "Ik denk dat Suske en Wiske de 150 jaar wel gaan halen."

"De avonturen waren ongerijmd en brachten ons werelden waar we alleen van konden dromen", zegt stripexpert en televisie-icoon Han Peekel. Het succes van Suske en Wiske komt volgens hem vooral door de humor in de strips. "Het bracht ons allure in de donkere jaren na de oorlog. Er was geen televisie en bijna geen geld voor het theater. Suske en Wiske brachten de mensen entertainment."

Rikki en Wiske

In maart 1945 verschijnt het allereerste avontuur van Rikki en Wiske in de wekelijkse strip van de Belgische krant De Nieuwe Standaard met in de hoofdrol tante Sidonia, Wiske en haar broer Rikki. Deze verhalen van de in Antwerpen geboren Willy Vandersteen werden samengevoegd in het album Rikki en Wiske in Chocowakije maar echt populair waren de stripverhalen toen nog niet.

Op 19 december 1945 verschijnt het eerste verhaal met Suske erin: Op het eiland Amoras. Suske is van origine een bewoner van Amoras en tante Sidonia adopteert hem. Vandersteen schrijft Rikki uit de serie omdat hij teveel op Kuifje zou lijken. Hij wordt erop uitgestuurd met een schoenenbon, maar keert nooit meer terug. Zo ontstaat het heldenduo Suske en Wiske, waarvan inmiddels 380 albums zijn uitgegeven en in de jaren 70 de poppenserie van de Tros, met de enorm bekende intro:

De intro van Suske en Wiske-de poppenserie.

Stripteksten als filmscenario

De stripreeks wordt ook verfilmd. In 2009 verschijnt de 3D-animatiefilm Suske & Wiske en De Texasrakkers, die 9 miljoen kost en niet al te enthousiast ontvangen wordt. Ook over de verfilming van de Duistere Diamant in 2004 zijn de meningen verdeeld. Tv-regisseur Andries Kooijman vindt de film zo teleurstellend dat het hem inspireert om zelf aan de slag te gaan. "Professor Barabas werd wel erg oenig neergezet. En dan de teksten. Die stonden zò ver af van de stijl van Willy Vandersteen. Waarom zou je zijn stripteksten niet kunnen gebruiken voor een filmscenario?"

Andries Kooijman verfilmde De Poenschepper
Bron: EenVandaag
Andries Kooijman verfilmde De Poenschepper

Niet voor de poen

Met een paar vrienden besluit Kooijman om het album De Poenschepper te verfilmen. "Een geweldig album, waarin Lambik zijn ziel aan de duivel verkoopt. We hebben stripplaatje voor stripplaatje verfilmd, in 2D. Daardoor oogt de film misschien wat primitief, maar dat is nu juist de bedoeling."

Twaalf jaar lang werken ze aan de film. "De kosten weten we laag te houden: het project kostte ons maar een paar honderd euro," zegt Kooijman die behalve regisseur ook directeur is van het Hilversumse TV-college. "Wat we nu met de film gaan doen, moeten we nog bekijken. We hebben De Poenschepper niet gemaakt om geld te verdienen. We wilden gewoon aantonen dat er uitstekend met de originele teksten van Willy Vandersteen een film valt te maken."

Elk verhaal een moraal

Behalve goed en grappig geschreven zijn Suske en Wiske's ook nog eens leerzaam, stelt podcastmaker Koen Maas, die in De Perfecte Podcast op zoek gaat naar het geheim van zijn favoriete strip. "Willy Vandersteen was een groot verhalenverteller. Hij wist te vertragen en versnellen op de juiste momenten en had een goed gevoel voor humor. Ook vond hij het erg belangrijk om zijn verhalen een educatieve laag mee te geven. Suske en Wiske reizen in de boeken langs allerlei historische plekken. Door Het Geheim van de Gladiatoren leerde ik bijvoorbeeld als kind veel over de Romeinen. En ook had elk verhaal een moraal. Zo is De Poenschepper gebaseerd op Faust, en de 'les' is natuurlijk dat vriendschap belangrijker is dan geld."

Koen Maas maakte De Perfecte Podcast over zijn favoriete strip
Bron: EenVandaag
Koen Maas maakte De Perfecte Podcast over zijn favoriete strip

Vertrouwd maar toch vreemd

Het geheim van een goede strip is dat het dichtbij de kinderen moet komen, maar toch een beetje vreemd is. Neem tante Sidonia, het favoriete karakter van Han Peekel. "Het is een ongelofelijk rare tante. Een combinatie van vertrouwd en vreemd, en juist dat maakt het spannend. Ze heeft iets bijzonders, want als ze achter een lantaarnpaal gaat staan, zie je helemaal niets meer."

Ouders komen niet in de strips voor, maar tante Sidonia is wel een soort moederfiguur. En Lambik, ooit in de strip begonnen als privé-detective, heeft de rol van oom, net zoals Jerom, de spierbundel uit de middeleeuwen. En dan die twee merkwaardige figuren, Suske en Wiske, waarvan je niet wist of het broer en zus waren of twee kinderen die toevallig daar waren blijven kleven. De figuren vormen samen een soort familie, maar toch ook weer niet. En dat intrigeert."

Vereerd is hij over zijn cameo-rol in De kleine Postruiter. "In dat stripverhaal is een hoveling te zien aan het hof van Maximiliaan van Oostenrijk die als twee druppels water op mij lijkt. Dat is bijna leuker dan een Koninklijke onderscheiding."

Lees ook

Suske en Wiske-monument

Het mooie aan Suske en Wiske is volgens Han Peekel dat het een familiestrip is, leuk voor ouders en kinderen. Niet zo gek dus dat er ondertussen vijf generaties met Suske en Wiske zijn opgegroeid. En ken je de pop Schanulleke en de slechteriken als de Zwarte Madam, Theofiel, Krimson en Savantas nog?

Onder de honderden albums die zijn uitgegeven, zijn luxe edities, gouden collecties en classics waarmee de studio van Suske en Wiske terugblikt op de meest iconische verhalen. Bekende avonturen zijn Het eiland Amoras, Het Spaanse Spook, De parel in de lotusbloem, de Poenschepper en Angst op de Amsterdam. Volgens Han Peekel is Suske en Wiske een blijvend hoogtepunt in de Nederlandstalige stripgeschiedenis: "Het is een monument van de Nederlandse en Vlaamse samenleving en ik denk dat ze zeker de 150 jaar gaan halen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Wil je meer weten over Suske en Wiske? Beluister dan De Perfecte Podcast van Koen Maas waarin hij spreekt met onder andere tekenaars van de strip, grote fans en de oud-directeur van het Suske en Wiske museum. Te beluisteren via: www.deperfectepodcast.nl/afleveringen/

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.