Wie vroeger Suske & Wiske las die weet het allang: tijdreizen kan echt. Of je daar inderdaad een teletijdmachine als die van professor Barabas voor nodig hebt, is nog onduidelijk, maar volgens een nieuwe duizelingwekkende wiskundige berekening is tijdreizen echt mogelijk. Wetenschappers van de University of British Columbia, Canada, baseerden die berekening op gedeeltes van Einstein’s relativeringsteheorie, gecombineerd met de hypothese dat tijd niet een losstaande dimensie is.

Traditioneel gaat de wetenschap er vanuit dat het universum uit drie dimensies bestaat, aangevuld met de vierde losstaande dimensie 'tijd'. Maar door tijd niet langer als een aparte dimensie te zien, maar als onderdeel van de andere drie dimensie, wordt tijdreizen wiskundig gezien mogelijk.

“Mensen denken vaak dat tijdreizen fantasie is, we denken dat het niet mogelijk is omdat we het niet doen. Maar, wiskundig is het mogelijk”, zegt een van de onderzoekers nu.

Hoe een tijdmachine er volgens hen uit zou moeten zien vertellen de onderzoekers in een uitgebreid interview in Newsweek.