De landelijke actie van Giro 555 is gericht op de hongersnood in Afrika. De VN waarschuwde begin maart dat daar de grootste humanitaire crisis dreigt sinds 1945. 

Vandaar dat de Samenwerkende Hulp Organisaties in actie kwamen en Giro 555 open hebben gezet. De actie is trending op sociale media, wat vooral kwam doordat Giro 555 een speciaal Social Media panel had ingezet.

Dat team was enorm actief vandaag. Bijna overal werd op gereageerd en enthousiaste reacties werden bijvoorbeeld beloond met foto’s en filmpjes van allerlei BN’ers die in het Beeld en Geluid centrum aanwezig waren om de actie te ondersteunen.

Er is ook kritiek op dit soort acties, met name over de politieke situatie in dat soort landen. Deze kritiek wordt het beste verwoord door Alphonse Muambi in de Volkskrant in zijn stuk ‘Hoeveel storten de Afrikaanse leiders eigenlijk op Giro 555?’. 

Maar de actiebereidheid is blijkbaar groot, want de teller staat tot nu toe op bijna 20 miljoen euro. En als je kijkt naar dit soort grote acties in het verleden dan zie je dan Nederland bijna altijd gul geeft. Een absolute uitschieter was de actie voor de slachtoffers van de tsunami in 2004. Ruim 208 miljoen werd er toen opgehaald.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.