Het is een voorlopig hoogte- of dieptepunt in de overhitte woningmarkt in Amsterdam: een kelderverdieping van nog geen dertig vierkante meter voor bijna drie ton.Hartje centrum, dat dan weer wel. "Kost wat, maar dan heb je ook bijna niks," klinkt het op Facebook naar aanleiding van een advertentie op Funda.

Een eventuele koper betaalt voor het souterrain bijna 10.000 euro per vierkante meter. En daar wordt op Twitter hartelijk om gelachen:

Een Amsterdams huis was in 2015 gemiddeld al 53 procent duurder dan een huis in de rest van Nederland. De gemiddelde prijs van een vierkante meter huis is in Nederland ongeveer 2.350 euro. In Amsterdam ligt dat gemiddelde boven de 4.000 euro per vierkante meter.

Het staat in schril contrast met de goedkopere gemeentes in Nederland, zoals Kerkrade, Delfzijl en Pekela. Daar betaal je iets minder dan 1.400 euro per vierkante meter.

Maar niet iedereen trekt naar een goedkope gemeente. Ook Rotterdam is in trek. Niet alleen toeristen hebben de stad ontdekt. Het Parool berichtte vorige week nog dat steeds meer Amsterdammers zich vestigen in de Maasstad. En de huizenbubbel in Amsterdam is volgens sommigen ook alweer over het hoogtepunt heen