De Vereniging van Makelaars maakt zich grote zorgen. Het aanbod op de woningmarkt loopt terug van 170.000 in 2013 naar 51.000 dit jaar. Hierdoor rijzen de prijzen de pan uit. De grootste stijger is niet Amsterdam maar Den Haag, waar de huizen liefst 24 procent duurder zijn geworden.

Het aantal huizen dat verkocht wordt is enorm afgenomen. “Het is van 6,1 huizen per consument vorig jaar, naar 4,5 huizen nu gegaan”, vertelt economisch commentator Martin Visser. “Hierdoor stijgt de huizenprijs en daalt het aantal verkochte woningen. Eerst waren het voornamelijk de huizenprijzen in Amsterdam die door het dak gingen, maar het beperkt zich niet langer tot de hoofdstad”.

Dit is niet de enige oorzaak van de daling. Nederland heeft een tekort aan bouwvakkers, zo’n 55.000 vakmannen zijn er nodig om het gat te dichten. Mede hierdoor is er groot tekort aan nieuwbouwwoningen.

Kijk en lees ook

Friese villa kost hetzelfde als Amsterdamse parkeerplaats

In de steden is de prijsstijging het hoogst. Een stuk asfalt voor een dit parkeerterrein in Amsterdam kost 89.000 euro, voor dit bedrag koop je een villa in Friesland.

Belleggers spelen ook een belangrijke rol bij de droogte op de woningmarkt. Ze richten zich wereldwijd meer op de woningmarkt waardoor grote steden onbetaalbaar worden.

Nog steeds een schijntje voor Engelse begrippen

Maar in vergelijking met andere steden, zoals Londen zijn de Amsterdamse prijzen een schijntje. In Londen hangt deze reclameposter om in Amsterdam te gaan wonen. Daarop staat: ‘Wanneer je je realiseert dat het bedrag per maand is, en niet per week’.

Door al deze factoren zegt Follow the Money dat er woningnood dreigt en dat is niet de eerste keer. In 1962 werd de woningnood zelfs volksvijand nummer één genoemd. In de jaren tachtig was woningnood de aanleiding voor de protesten rondom de kroning van prinses Beatrix. Met de leus: ‘Geen woning, geen kroning'