Gratis leren programmeren op school zonder docenten of rooster, en dat zonder vooropleiding: het is de droom van Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom. En die droom lijkt al uit te komen. Op het oud marineterrein in Amsterdam komt de programmeerschool Codam die het tekort aan ICT’ers moet oplossen.

Codam is een school zonder boeken waar je spelenderwijs leert van elkaar en via spellen die steeds complexer worden. Opdrachten van softwarebedrijven en stages zorgen ervoor dat je als student in de echte wereld blijven en de school is het hele jaar dag en nacht open.

“Het moet de beste school ter wereld worden”, zegt Corinne Vigreux. “Een school voor jongeren die niet altijd in het bestaande onderwijssysteem passen en hen een nieuwe kans biedt. Ze hoeven geen vooropleiding te hebben om hier welkom te zijn.”

Kansarme jongeren krijgen een goedbetaalde ICT-aan

Vigreux deed inspiratie op bij de École 42 van Xavier Niel. Deze telecommunicatiemiljardair had het helemaal gehad met het Franse schoolsysteem. Hij zette in 2013 een school op waar je zonder diploma op kon, kostenloos.

Jongeren uit kansarme milieus -zoals die uit de talrijke banlieus- krijgen op zijn school de kans om na de opleiding in een goedbetaalde ICT-functie terecht te komen. Op de École 42 kun je ook overnachten tijdens de intakemaand. Sommige studenten kiezen er af en toe voor om de nacht hier door te brengen omdat ze niet kunnen stoppen met werken.

Gebrek aan computertechneuten in Nederland

De Codamopleiding in Nederland is geen weldoenerij, maar harde noodzaak. Er zijn echter te weinig studenten om aan de groeiende vraag naar programmeurs te voldoen. Vigreux ziet een nijpend gebrek aan goede IT’ers. En Amsterdam is al sinds lange tijd een echte techhub. Grote bedrijven als Booking.com en Adyen zitten hier niet voor niets.

Maar de studenten moeten wel wat in huis hebben voor deze school: ze moeten slim zijn en van problemen oplossen houden. Vanaf april kunnen jongeren tot dertig jaar een online test doen. In deze vier weken durende selectieprocedure krijgen studenten les in de basisprincipes van het programmeren. Eén derde van de deelnemers komt na deze maand uit de test. Inmiddels is in Parijs de eerste lichting studenten al aan het werk.

Programmeren is hot 

Michiel Pauw is de enige Nederlandse student op de ‘moederschool’. Hij heeft wiskunde gestudeerd en las over de codingschool in het NRC een paar jaar geleden: “Je kan hier de ‘ hackkant, de algoritmekant of de grafische kant kiezen. Ik doe de grafische kant”. Michiel gaat in juli stage lopen bij de nieuwe Codam school in Amsterdam: “Het leuke van dit onderwijs is dat het steeds vrijer wordt naarmate je meer leert.”

Thomas Oliver had vroeger moeite om mee te komen op school. Hij haalde zijn middelbare schooldiploma niet en werd uiteindelijk meubelmaker. Dat terwijl hij eigenlijk graag met computers had willen werken. 

Nu ziet hij eindelijk zijn kans met École 42. Hij is de oprichter Xavier Niel dankbaar dat hij dit voor zoveel jongeren mogelijk maakt. “Deze school is de eerste plek die mij in staat stelt om te doen wat ik echt leuk vind. Bij andere opleidingen en scholen werd ik altijd afgewezen, omdat ik geen diploma’s had. Als ik ooit nog eens de mogelijkheid krijg om Xavier Niel te bedanken zal ik dat zeker doen. Ik zie hem als mijn redder.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.