Moeten bepaalde landbouwgronden omgezet worden naar natuur? Of hebben we deze landbouwgrond hard nodig, nu een wereldwijde voedselcrisis dreigt? Natuurmonumenten en landbouwers staan lijnrecht tegenover elkaar. Zo is de Zuiderdieppolder op Goeree-Overflakkee één van de gebieden waarover een felle strijd woedt: landbouwers vinden het onbegrijpelijk dat de overheid van deze vruchtbare polder een ziltwatergetijdengebied wil maken.

Vandaag werd er in de Kamer met Minister Verburg gesproken over landbouwgronden in Nederland. Zij wil minder landbouwgrond aankopen om deze in natuur te veranderden. De CDA-bewindsvrouw denkt dat aankoop niet nodig is, als boeren beloond worden voor natuurbeheer op hun grond.Verburg en de Tweede kamer willen vasthouden aan de doelstelling om in 2018 in totaal 728.500 hectare aan natuurgebied te hebben. Daarvoor is nog 80.000 hectare nodig. Ruim de helft daarvan zou ingevuld worden door particuliere gronden. Volgens Verburg is het niet per se nodig deze grond te kopen, maar een groot deel van de oppositie wil daar wel aan vasthouden.Minister Verburg wil graag boeren belonen voor natuurbeheer en wil hen niet dwingen. Ook wil ze geen grond onteigenen, maar uitgaan van vrijwilligheid. Het Europese landbouwbeleid biedt mogelijkheden voor dit beloningssysteem.

'Nieuwe natuur, nee!'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.