Antoinette Scheuldermann zit in de rouw door het overlijden van haar hond en heeft daar een boek over geschreven. In het journaal op NPO Radio 1 is het boek inmiddels met haar besproken en daar zei Scheuldermann het volgende over haar overleden hond: "Het is niet een oud bankstel wat je vervangt. Je moet weer een hele nieuwe band opbouwen. Het duurt een jaar voordat je weer een band opbouwt met een hond."

Een opmerkelijke uitspraak. Volgens Scheuldermann duurt het dus een jaar om opnieuw een band op te bouwen met een viervoeter. Volgens Ineke van Herwijnen van de Wageningen Universiteit is die uitspraak vooralsnog lastig te onderbouwen. "Er is hier voor zover ik weet geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan", zegt Van Herwijnen. 

Verschil per hond

Rudi d’Hooge van de Koninklijke Universiteit Leuven meent dat het lastig is om een tijdsduur aan het hechtingsproces te hangen: "Het ligt maar net aan het ras, de leeftijd van de hond en het baasje zelf wanneer baas en hond aan elkaar gewend zijn. Je kan niet zo specifiek zijn."

Ook D’Hooge heeft geen weet van wetenschappelijk bewijs die de bewering van Scheuldermann ondersteunen. "Ik heb even zitten speuren maar heb niets kunnen vinden", aldus de Belgische wetenschapper.

Wel degelijk wennen

Het is volgens de wetenschappers wel degelijk zo dat baas en hond tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. Beiden onderschrijven dat dit wel degelijk soms maanden in beslag kan nemen. "Honden hebben tijd nodig om te hechten. Ze moeten wennen aan een nieuwe situatie. Daar is wel wetenschappelijk bewijs van en dat lijkt op de hechtingsrelatie die mensen moeten ondergaan", zegt Ineke van Herwijnen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.