VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zei in het Radio 1 Journaal dat 'de automobilist' 20 miljard euro aan belastingen betaalt per jaar, maar dat hij er slechts 3 miljard van terugziet. Namelijk: in de vorm van nieuwe wegen. Hoe zit dat precies?

Het was een opmerkelijke uitspraak in een gesprek dat verder vooral over rekeningrijden ging. Waar baseert Dijkstra zijn uitspraken op?

Waar betaal je voor?

Alles bij elkaar kloppen de inkomsten van 20 miljard euro uit belasting per jaar wel. Dat wordt echter niet rechtstreeks door alle automobilisten bij elkaar betaald. Het gaat dan ook om de aanschafbelasting, de verhoogde btw en accijnzen op brandstof, en daarnaast uiteraard de wegenbelasting. Dat wordt ook beaamd door hoogleraar transport en logistiek van de TU Delft, Bert van Wee.

Tot dat punt is er geen probleem en heeft Dijkstra een punt. Waar het mis gaat is in deel twee. Daar zegt hij 'de automobilist krijgt er maar 3 miljard jaar voor terug.' Van Wee daarover: "Bij die 3 miljard zal het vermoedelijk gaan over de aanleg van nieuwe wegen. Maar je betaalt als automobilist natuurlijk voor meer dan alleen nieuwe wegen. Bestaande wegen moeten onderhouden worden, je betaalt voor verkeersveiligheid, voor de politie, voor luchtverontreiniging of voor geluidshinder."

Hoeveel ziet 'de automobilist' terug van 20 miljard aan belasting? Martijn Rosdorff checkt het in 'Feit of Fictie' in Radio EenVandaag.

Meer dan mobiliteit

Ook ANWB-directeur Frits van Bruggen laat weten dat de kosten en baten iets anders liggen dan 'slechts de 3 miljard' aan nieuwe wegen. In het Radio 1-programma 1 op 1 vertelt hij: "Aan autobelastingen betalen we momenteel 20 miljard euro. Daarvan gaat zo'n 6,5 miljard naar infrastructuur. We betalen via de automobilist aan heel wat meer dan de mobiliteit in Nederland." En dat klopt; zoals we eerder lazen gaat er niet alleen geld naar nieuwe wegen en nieuw spoor (6,5 miljard gaat gecombineerd naar nieuwe wegen en nieuw spoor in het OV, red.), maar ook naar onderhoud en allerlei zaken die samenhangen met het gebruik van die infrastructuur.

Concluderend, het klinkt heel erg: auto-eigenaren betalen 20 miljard gezamenlijk en zien daarvan slechts 3 miljard per jaar terug. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als dat deze wordt opgediend. Er gaat geld naar veel meer zaken dan alleen nieuwe wegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.