De nieuwe wet op de Kansspelen die online gokken mogelijk maakt zorgt er voor dat sportverenigingen miljoenen euro's minder binnenkrijgen. Contributies van sportclubs moeten daardoor verhoogd worden. 

Dat zegt André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF in actualiteitenprogramma EenVandaag. 'De contributie voor amateur sportverenigingen zal 4 tot 5 keer hoger moeten worden'. Bolhuis vreest dat de loterijopbrengsten zullen opdrogen als Nederlanders online bij buitenlandse goksites gaan gokken. 

Bolhuis doelt daarmee op bestaande loterijen zoals Lotto en Totto, die nu tientallen miljoenen euro's afstaan aan de sport maar door nieuwe aanbieders minder aantrekkelijk worden. Een nieuwe wet maakt het mogelijk dat ook (buitenlandse) online gokbedrijven actief mogen worden in Nederland. Naast kaart- en casinospelen bieden deze gokbedrijven ook diensten aan die het mogelijk maken om op uitslagen van sportwedstrijden te gokken. Deze nieuwe partijen hoeven amateursportclubs en verenigingen niet financieel te ondersteunen. 'De meeste mensen denken dat het hier gaat om topsport, maar de meeste loterijopbrengsten gaan juist naar amateur verenigingen' zegt Bolhuis.

 

Daarnaast blijkt uit het deze maand gepresenteerde rapport 'Matchfixing in Nederland' (Universiteit Tilburg, Vrije Universiteit Amsterdam) dat gokken op sportwedstrijden het manipuleren van uitslagen uitlokt. Sporters worden gevoeliger voor de druk en beïnvloeding als er grote bedragen op het spel staan, schrijven de onderzoekers. 'Een van de risicofactoren is de financiële situatie van sporters. Een topsporter met een A-status verdiend maar 70 procent van het minimumloon' zegt Marjan Olfers van de Vrije Universiteit in EenVandaag.

Eerder klaagden Nederlandse toptennissers als Robin Haase en Thomas Schoorel over bedreigingen door gokkers die grote bedragen hadden ingezet op de uitslag van wedstrijden. Ook Richard Krajicek sluit zich aan bij de kritiek op het wetsvoorstel 'Kansspelen op afstand' dat door staatssecretaris Teeven in mei van dit jaar is gepresenteerd en zal worden voorgelegd aan de Raad van State.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.