De nieuwe donorwet maakt veel los. Duizenden mensen hebben binnen twee dagen hun keuze al vastgelegd. Ook wijzigden duizenden mensen hun voorkeur. Dinsdag stemde de Tweede Kamer met een nipte minderheid in met het donorplan van D66.

4.500 mensen die al donor waren, trokken hun toestemming in, 2.600 mensen gaven onvoorwaardelijke toestemming. In totaal staan 3,6 miljoen Nederlanders geregistreerd als donor.

Ook zijn mensen die nog geen keuze gemaakt hadden, begonnen zich te registreren. Ongeveer 19.000 mensen lieten de afgelopen dagen weten hun organen na hun dood niet te willen afstaan. 

Ook op social media komen er veel reacties binnen van mensen die de donorwet ondersteunen of juist afwijzen: 

Over de nieuwe donorwet moet nog worden gestemd in de Eerste Kamer. Of die akkoord gaat is nog allesbehalve zeker. Mocht dat wel gebeuren, dan komt iedereen die geen expliciete keuze aangeeft automatisch geregistreerd te staan als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'. In de praktijk zal dat weinig verschillen van een 'ja'. De grote vraag is hoeveel donoren erbij gaan komen.

EenVandaag spreekt met Rik Gerritsen, internist van het Medisch Centrum Leeuwarden. Hij heeft daar vaak te maken met orgaandonaties. In Radio EenVandaag een gesprek met initiatiefneemster van de wet, Pia Dijkstra (D66). 

In de uitzending presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van een onderzoek over de nieuwe donorwet. Hoe denken de leden van het EenVandaag Opiniepanel over deze wet? Hebben ze een verandering in hun registratie aangebracht sinds de Tweede Kamer ermee instemde en waarom?

Kijk hieronder eerdere uitzendingen terug over het donorsysteem: