Het aantal hondenuitlaatbedrijven neemt explosief toe. Alleen al in de laatste vijf jaar is het aantal van deze bedrijven met 71 procent gestegen. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel die door EenVandaag zijn opgevraagd.

De grote hoeveelheid uitlaatservices zorgen op veel plaatsen voor overlast. "Mensen voelen zich bedreigd door de grote groepen loslopende honden", zegt Rein Zwaan van Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug. "We zagen soms busjes van tien verschillende hondenuitlaatservices tegelijk op de parkeerplaats." Staatsbosbeheer besloot er iets aan te doen. In het natuurgebied hebben hondenuitlaatbedrijven nu een vergunning nodig om de viervoeters uit te mogen laten.

Uitlaatvergunningen

Ook in het Gelderse Rheden is er paal en perk gesteld. Vooral het Roozendaalse veld vlakbij Arnhem werd overspoeld met honden. Nienke Moll van de gemeente Rheden heeft 21 bedrijven een vergunning verleend. Plek voor nieuwe bedrijven is er niet. "We hebben op dit moment een wachtlijst." Ze is blij met de vergunningen, die volgens haar hard nodig zijn.

Nienke Moll - gemeente Rheden
Bron: EenVandaag
Nienke Moll - gemeente Rheden

Moll merkte dat er steeds meer bedrijven bijkwamen die zich minder professioneel opstellen. Niet alle uitlaatservices houden hun honden onder controle. Edith van Loo werkt al dertien jaar als hondenuitlater in Amsterdam en weet hoe het wel moet. "Het is niet alleen maar wandelen met de honden. Je moet weten wat er mis kan gaan en wat je dan moet doen." Ze heeft er de afgelopen jaren veel collega's bijgekregen en pleit voor meer regels.

Huisje, kindje, hondje

Edith kan de populariteit van uitlaatservices wel verklaren. "Ik heb enorm welgestelde klanten. Het is echt een statussymbool. Mensen willen een mooi huis, een kind en een huisdier maar ook fulltime blijven werken. Dus huren ze een kinderjuf, werkster en hondenuitlaatbedrijf in." Ze haalt de honden thuis op. "Je verdient er meer geld mee dan als je als postbode gaat werken."

Volgens Edith van Loo is het inhuren van een uitlaatservice een statussymbool geworden.

De regels in de gemeente Rheden kwamen er op verzoek van de uitlaatservices zelf. Uitlater Paul Wagenmans zag het steeds drukker worden in de bossen. "Toen ik begon was ik nummer twaalf. Dat is zestien jaar geleden. Nu zijn er alleen al in Arnhem een stuk of vijftig hondenuitlaatbedrijven."

Bedrijven met een vergunning zijn nu duidelijk herkenbaar. "We dragen allemaal een badge. Omdat we dat zelf zo geregeld hebben spreken we elkaar er ook op aan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.