Van het opruimen van je huis, tot het beter managen van je personeel: voor alles kan je tegenwoordig aankloppen bij een coach. En het aantal coaches neemt hard toe, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel.

Waren er 5 jaar terug nog ruim 35 duizend coaches, nu zijn er al bijna 65 duizend bedrijven met als hoofdactiviteit 'coaching'. Maar: wat doet een coach nu eigenlijk? En zou iedereen er baat bij kunnen hebben?

'Niet vreemd dat het aantal toeneemt'

Het is een term waar je alle kanten mee op kan, en daarom is het ook een vrij 'beroep'. Iedereen kan zich in theorie coach noemen. Toch kan een traject met een coach ook belangrijk zijn voor je professionele ontwikkeling, op bijvoorbeeld werkgebied.

"We werken anders dan we vroeger werkten. We werken langer, we willen duurzaam inzetbaar blijven", vertelt Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine. "Er komt heel veel op mensen af. En onze levens zijn gewoon ingewikkelder geworden. Dus zo vreemd is het niet dat het aantal coaches toeneemt."

Geen taboe meer

Volgens Van Leer is het taboe op coaching er inmiddels wel af. "Mensen laten zich makkelijker begeleiden." Ze ziet ook om zich heen dat veel mensen om hulp vragen. "En een coach is praktisch, toekomstgericht en gaat direct met je hulpvraag aan de slag."

Ze doelt dan wel voornamelijk op coaches die mensen op werkgebied verder helpen. Er zijn daarnaast coaches die je helpen hoe je je huis netjes kunt houden, maar ook zijn er mensen die zelf iets heftigs hebben meegemaakt en dan denken anderen daarmee te kunnen helpen. Daar ziet Van Leer minder heil in.

Lees ook

Iedereen aan de coach?

Op het gebied van werk heeft ze zelf ook ooit een coach in de hand genomen. "Dat was toen er erg veel veranderde in mijn werkomgeving. Het was fijn om met iemand te spreken van buiten de organisatie, in een niet hiërarchische verhouding. Die persoon is dan ook geen goede bekende die je dan wellicht naar de mond praat."

Ze is niet zeker of op termijn iedereen aan de coach gaat. "Al dacht ik vorige week even van wel, toen er van alles speelde rondom het pensioenakkoord." Wel denkt ze dat een coach voor veel mensen hulp kan bieden. "We moeten allemaal langer doorwerken. Wellicht moeten ons een keer, of misschien zelfs meerdere keren, laten omscholen. Dan moeten we andere eigenschappen ontwikkelen. Een coach is dan bij uitstek geschikt om je verder te helpen."

Radio-interview: Het aantal coaches neemt razendsnel toe. Hoofdredacteur Sterre van Leer van Psychologie Magazine verklaart waarom.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.