Netflix, Videoland en andere videostreamingsdiensten krijgen een nieuwe concurrent. Vanaf donderdag is Amazon Prime in Nederland beschikbaar, een video- en bezorgdienst die in andere landen een belangrijke pijler onder het succes van webgigant Amazon is. Prime is een abonnement waarmee online bestelde producten gratis thuisbezorgd worden. Onderdeel van dat abonnement is Amazon's online videodienst.

Techjournalist Merijn Doggen van Bright is benieuwd of Amazon echt iets kan toevoegen aan de videodiensten die er al zijn. Volgens Doggen wordt er bij zo’n 2 miljoen huishoudens naar Netflix gekeken. “Dat is in Nederland echt heel snel gegaan, als je je bedenkt dat ze pas sinds 11 september 2013 in Nederland actief zijn. Netflix heeft er voor gezorgd dat ons hele kijkgedrag in korte tijd volledig over de kop is gegaan.”

House of Cards

De start van Netflix was volgens Doggen meteen ijzersterk. “Bij het online kanaal hadden ze meteen een uitgebreide bibliotheek, veel aanbod dus. Daarbij was er natuurlijk de eigen content met bijvoorbeeld de hitserie House of Cards. Daarmee hebben ze zich echt op de kaart gezet." Uniek, want nog nooit had een videodienst eigen content gemaakt.

Ondertussen zijn de werkwoorden 'Netflixen' en 'bingewatchen' (een hele serie in één keer uitkijken) zelfs niet meer weg te denken uit de Nederlandse taal. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.