Europese topclubs treffen op dit moment in het geheim voorbereiding voor een elitetournooi dat een bom legt onder de Nederlandse en huidige Europese competitie. Als de plannen voor een ‘Europese Super League’ doorgaan kan het de doodsteek betekenen voor het aanzien van de huidige topcompetitie, de Champions League. In de plannen komen Nederlandse clubs niet voor.

Met Real Madrid als grootste aandeelhouder spreken de Europese topclubs Barcelona, Manchester United, Bayern, Chelsea, Arsenal, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester City, Liverpool en AC Milan over het oprichten van een ‘Super League'. Dit blijkt uit stukken in handen van NRC Handelsblad waar EenVandaag inzage in kreeg. Nederlandse topclubs Ajax en PSV zijn niet uitgenodigd. Hierdoor lopen ze mogelijk de kans kwijt om zich nog ooit aan te sluiten bij de beste clubs van Europa.

De plannen lijken concreet

Plannen voor zo’n kampioenschap met alleen maar topclubs circuleren al dertig jaar. Maar lijken nu heel concreet. Uit een conceptovereenkomst, waar NRC Handelsblad de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat de elf oprichtende clubs vanaf 2021 een nieuwe elitecompetitie gaan beginnen. Vijf gastteams mogen aansluiten: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Milan en AS Roma. Voor clubs uit Nederland is geen ruimte.

In de bijlage van de overeenkomst zit een document dat deze maand moet worden ondertekend door de 16 teams. "Er werd lang gespeculeerd over zo’n kampioenschap, maar we hebben hier een document dat clubs alleen nog maar hoeven te tekenen en dan is het een feit", zegt Fabian van der Poll, journalist bij NRC.

'Nog niet alles is uitonderhandeld'

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers keek op verzoek van EenVandaag ook naar de overeenkomst: "Het lijkt heel serieus. Het is een professioneel contract. Nog niet alles is uitonderhandeld, maar als dit doorgaat gaat is dit een bedreiging voor de Nederlandse en andere competities. Geen Nederlandse club doet mee. En waar we wel aan deelnemen wordt door deze League veel minder interessant."

Hoewel er dus al langer ideeën waren voor zo’n competitie werden ze nooit concreet omdat ze ook omstreden zijn. Door in een kampioenschap alleen topclubs toe te laten isoleren de rijke teams zich. Andere clubs verliezen de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de top van Europa. Van der Poll: "Je blijft over met een competitie van ‘the best of the rest’. Het is de vraag wat er over blijft van de Champions League als de beste clubs eruit zijn. Worden mensen er warm van als Ajax tegen Warschau speelt?" Ook zegt Van der Poll: "De kloof tussen rijk en arm wordt groter dan ooit. Een Super League waar geen mindere goden meer aan mee kunnen doen zal iedereen willen zien. TV-zenders zullen zich verdringen om uitzendrechten en het prijzengeld wordt hoger dan ooit tevoren." 

'Dramatisch' voor het Nederlandse voetbal

Olfers noemt de plannen dramatisch voor het Nederlandse voetbal: "Dit zal onze positie verder ondermijnen, erg verdrietig. Als blijkt dat dit interessant wordt verflauwt de aandacht voor andere competities en clubs. Het zal de Nederlandse opleiding van nieuwe spelers ondermijnen, je wilt toch spelen voor de aantrekkelijkste competitie."

Volgens Van der Poll is er in eerdere plannen door Europese clubs wel over gesproken om Ajax toe te laten tot de het elitekampioenschap. De club heeft nu een goede zomer gehad en speelt mee in de Champions League. "Ze vinden het een mooie club, Ajax is Cruijff, maar de vraag bleef toch: zijn ze goed genoeg?"
 
De Champions League wordt georganiseerd door de UEFA. Volgens Olfers kan de organisatie de plannen niet tegenhouden. "Maar het is ook altijd een drukmiddel. Ze zeggen tegen de UEFA: 'we willen alleen nog met de allerbeste clubs, een gesloten competitie en lekker centjes verdelen.'" Toen eerdere plannen voor een topcompetitie bekend werden stemde de UEFA in met een compromis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.