Nederland is dit jaar met twee clubs vertegenwoordigd in de Champions League: PSV en Ajax. Dat is al lange tijd niet gebeurd, maar een Nederlandse overwinning in de competitie ligt nog verder achter ons. In 1995 was het het Ajax-elftal van Louis van Gaal dat de Champions League won. Het is nu 23 jaar later. Haalt een Nederlandse club ooit weer zo'n groot succes? 

Verslaggever Laura Kors blikt in vier afleveringen terug op de bijzondere prestatie in 1995, en spreekt verschillende spelers en betrokkenen van toen. Hoe kijken zij terug op toen en vooruit naar de toekomst van de club?

Het succesteam van 1995

Aflevering 1: Ronald de Boer

Het Ajax-elftal van 1995 speelde met negen Nederlandse spelers in de basis. Onder hen grote Nederlandse spelers als Kluivert, Davids, Overmars, Rijkaard en ook: Ronald de Boer. Verslaggever Laura Kors kijkt met hem terug. "Het fluitsignaal ging en we waren zo door het dolle heen." Voor De Boer is het het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière. "Dat ik die cup samen met mijn broer optilde, was wel apart." Het team van destijds houdt nog steeds af en toe contact. "Heel veel spelers staan ook onder contract bij Ajax: Van der Sar, Overmars, mijn broer, ik zit daar zelf. Die spreek ik vaker." 

De Boer heeft weinig vertrouwen in de kansen van Ajax dit jaar. Winst van de Champions League lijkt hem een utopie. "Dat kan nooit meer, tenzij we zo'n rijke club worden dat we spelers van 30, 40 miljoen gaan halen."

Aflevering 2: De fans

Vele fans trokken in 1995 naar Wenen om 'hun team' aan te moedigen. De kaartjes konden overal vandaan komen: de officiële kaartverkoop, de zwarte markt of... Gewoon omdat je René Froger bent. De zanger is Ajacied in hart en nieren en was bij de kampioenswedstrijd. "Maar ik heb natuurlijk gewoon voor mijn kaartje betaald", vertelt hij. "Iedereen vierde zo'n ongelooflijk feest. Als je die rood-witte massa zag bewegen, dat was fantastisch." Toch beviel de wedstrijd hem niet echt. "Het voetbal was niet om aan te zien", vertelt Froger. Hij was bang dat de Italiaanse tegenstander er een goal in zou krijgen. Zo'n tien minuten voor het einde scoorde Ajax toch nog. 

Fan Wim Verlinden herinnert zich de gekte nog goed. Vooral de uittocht van fans uit Wenen is hem bijgebleven. "Het vliegtuig stond klaar, werd volgeladen met fans en vloog direct weg. Zo ging dat maar door. Dat heb ik nooit weer meegemaakt."

René Froger heeft, in tegenstelling tot Ronald de Boer, wel hoop voor de huidige selectie van Ajax. "Het kan zomaar gebeuren dat we de Champions League gaan winnen volgend jaar."

Aflevering 3: Van den Brom deed niet mee

Topsport is keihard, dat weet voormalig Ajacied John van den Brom als geen ander. Hij zat tijdens de finale van 1995 op de tribune, dus niet eens op de reservebank. "Je had maar 16 man op het wedstrijdformulier, en ik was nummer 17." Er was aanvankelijk twijfel of Frank Rijkaard zou kunnen spelen, maar dat had helaas gevolgen voor Van den Brom. "Achteraf zeg ik: dat was wel jammer." In een kort gesprek met de trainer werd het hem verteld. "Toen zei ik tegen hem: het komt wel goed, ik vermaak me wel op de tribune."

Toen de cup binnen was, mocht Van den Brom het veld op. "Dan ben je ook weer een met elkaar. Het verschil is dat je niet in trainingspak op de foto staat, maar in je kostuum." Jaren later voelt de overwinning wel als 'zijn' Champions League-overwinning, ondanks dat hij in geen van de wedstrijden opgesteld werd. "Toch vind ik het wel jammer dat ik nooit een minuut gespeeld heb."

John van den Brom (rechts) in kostuum op de foto na de overwinning van Ajax

Aflevering 4: De teammanager

Voormalig teammanager David Endt merkt dat het verhaal rond de Champions League-overwinning in 1995 door de jaren heen verandert. "Het krijgt steeds mythischer vormen. Dat heeft ook te maken met de tijd die eroverheen gaat." Hoe langer Nederlands succes uitblijft, hoe specialer de laatste overwinning wordt. "Het zal ook niet snel gebeuren dat een Nederlandse club weer gaat winnen", zegt Endt. Het feit dat 'gewoon' twee Nederlandse clubs dit jaar meedoen aan de Champions League, verandert zijn standpunt niet. "Je kunt beter op voorhand voorzichtig zijn, dan de huid al verkopen voor een hele grote beer geschoten is." 

Toch is het volgens hem heel positief dat 'we' goed vertegenwoordigd zijn in Europa. Ook de winst van '95 deed veel voor het Nederlands voetbal. "Het had een veel bredere lading dan alleen Amsterdam. Het was een bevestiging dat er prijzen te winnen zijn. Ook nu is het bereiken van de Champions  League een positieve impuls." Of een nieuwe Europese winst nu gaat gebeuren of niet, volgens Endt kán het altijd. "Misschien is het niet realistisch, maar je kan er wel van dromen. En soms worden dromen werkelijkheid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.