De Nederlandse Rekenkamer heeft vandaag bij monde van Kees Vendrik in ongekend felle bewoordingen uitgehaald naar Brussel. Vendrik kritiseert in EenVandaag het feit dat in Europa bijna geen enkel land verantwoording wil afleggen over de rechtmatige besteding van geld dat ze uit Brussel hebben gekregen.

“Het is niet om aan te zien dat Europa dit laat gebeuren, 19 jaar lang. Dit is een schandvlek op het Europese project”, aldus Vendrik voor de camera van EenVandaag. 

In 2012 bijvoorbeeld is van 6 miljard euro geen juiste verantwoording afgelegd. “Dat vind ik onaanvaardbaar”, aldus Vendrik. Nederland is, met Zweden en Denemarken, één van de weinige EU-landen die wel verantwoording afleggen voor het geld dat ze uit Brussel hebben gekregen.

 

De Nederlandse Rekenkamer zou maar wat graag zien dat dit gaat veranderen. Vendrik: “liever vandaag dan morgen zouden we hier een eind aan maken”. “Dit is een slechte zaak voor de democratie”.

Sinds op richting van de Europese Rekenkamer in 1975, is nog nooit een goedkeurende verklaring afgegeven over de EU-begroting.

In EenVandaag staat de vraag centraal hoe dit mogelijk is. We spreken met onder meer Vendrik van de Rekenkamer, Europarlementariër Esther de Lange, D66-leider Alexander Pechtold en Mark Verheijen, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Lees ook