Het Nederlands voetbal is in een dramatische periode terecht gekomen. De kans is groot dat we het tweede eindtoernooi op rij gaan missen. De enige twee ploegen die nog Europees spelen, Feyenoord en Vitesse, hebben alle wedstrijden tot nu toe overtuigend verloren. Piet de Visser, de 83-jarige superscout van Chelsea is gepokt en gemazeld in het internationale voetbal. Volgens hem is de oorzaak van de teloorgang van het Nederlandse voetbal evident. "Spelers bij Nederlandse profclubs trainen te weinig." De Visser vindt het belachelijk dat spelers al om 13.00 uur vrij zijn. Martijn Rosdorff zocht uit of zijn opmerking over trainingen feit of fictie is.

Marc Lammers won als coach van het Nederlandse vrouwenhockey team een WK, Olympisch zilver en Olympisch goud. Hij staat bekend om zijn innovatieve en op wetenschap gebaseerde werkwijze. De oud-bondscoach vindt het verloren tijd als een team rond de middag al uiteen gaat. Lammers: "Met het dameshockeyteam zaten we drie dagen in de week op Papendal. We trainden niet de hele tijd op het veld, maar buiten het veld werden we ook beter. We deden teambuildingsessies en ik liet mensen van buiten de sport komen om inspiratie over te brengen"

Veel trainen, of gedoseerd

Lammers trainde veel met zijn hockeydames. "Soms wel drie keer per dag en wel tien keer per week. Maar als iemand in de verkeerde zone terecht komt, dan gaat er een alarm op een iPad en halen we die speler direct van het veld." 

Puur fysiek kan er ook meer getraind worden, vindt bewegingswetenschapper Pleun van Ginneken. Zij vindt wel dat er goed gekeken moet worden naar het individu.

Frank van Kolfschooten is wetenschapsjournalist en schreef samen met inspanningsfysioloog Raymond Verheijen het boek 'Hoe simpel wil je het hebben'. Dit boek gaat over gedoseerd trainen, een methode die Peter Bosz vorig jaar bij Ajax ook hanteerde. Hij is het helemaal niet eens met Piet de Visser. "Vorig seizoen heeft Peter Bosz met de methode 'periodiseren' de UEFA-League finale gehaald. Terwijl het bestuur hem zei harder te trainen, hield Bosz vast aan de methode. Het gelijk van Bosz wordt bewezen doordat zijn team heel erg fit bleef, ook in het einde van wedstrijden."

Conclusie

Tegenstrijdige ideeën dus, over de stelling van Piet de Visser. De stelling valt daarmee niet te checken. In voetbalpraatprogramma's kan er dus nog uren doorgesproken worden over deze opmerking. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.