'Kansloos', 'desastreus' en 'rampzalig slecht'. De pers maakte gehakt van Feyenoord na de 0-4 nederlaag tegen Manchester City eerder deze week. Vitesse bleek gisteravond een maat te klein voor het Italiaanse Lazio. Volgens trainers Giovanni van Bronckhorst en Henk Fräser is de oorzaak voor de teleurstellende prestaties van de Nederlandse clubs simpel: "Het kwaliteitsverschil is veel te groot."

Reden voor sportverslaggever Sjoerd Mossou van het AD om ervoor te pleiten dat Nederlandse clubs beter kunnen stoppen met voetballen tegen topteams: "Dat is voor iedereen beter. De onderlinge financiële en sportieve verschillen zijn zo gigantisch, dat je het niet eens meer een 'kloof' kunt noemen. Clubs uit onze competitie doen alleen nog mee voor spek en bonen." 

Chris van Nijnatten van de KNVB is het niet eens met Mossou: "Het is duidelijk dat de verschillen tussen Nederlandse clubs en de top steeds groter worden. Tegelijkertijd is het zo dat wij altijd op het hoogste niveau willen meedoen, zoals iedere sportman en sportclub dat wil. En dan hebben we het wel over spelen tegen Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen..."

Super League

Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over een 'Super League'. De topclubs uit grote voetballanden als Engeland, Spanje en Duitsland zouden zich willen afscheiden en een eigen competitie willen oprichten. De KNVB hoopt dat Nederlandse clubs daaraan kunnen deelnemen: "In sport is het essentieel dat clubs en spelers voor het hoogst haalbare kunnen gaan. Dat is cruciaal voor de ontwikkeling van talent. Het is wel onze inzet dat Nederlandse clubs zich kunnen plaatsen voor zo'n Super League."

Mossou denkt dat Ajax, PSV en Feyenoord wel een kans maken om af en toe mee te doen: "Het voordeel is dat deze clubs een behoorlijk sterk merk zijn.. De Bayerns en Barça's van deze wereld spelen liever tegen Ajax, PSV of Celtic dan tegen de kampioen van Oekraïne. De clubs zullen moeten lobbyen om uitgenodigd te worden. Financieel heel interessant, sportief een stuk minder." 

Sjoerd Moussou vindt het niet erg wanneer de elite zich afscheidt: "Wij vermaken ons prima met onze eigen Eredivisie. De stadions zitten vol.. het aantal abonnees van Fox Sports is nog nooit zo hoog geweest. Dus zo erg zou zo’n Super League helemaal niet zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.