"Robin van Persie heeft een publiek van pakweg 28 miljoen mensen." Dat zegt Edwin Tromp, CEO van 90/24 Sports in het AD van woensdag. Zijn bedrijf helpt sporters met hun uitingen op social media. 28 miljoen: dat zijn een hoop mensen, maar klopt het aantal ook? Martijn Rosdorff zocht het uit in Feit of Fictie.

Van Persie heeft 9 miljoen volgers op Twitter, bijna 15 miljoen volgers op Facebook en ruim 4 miljoen op Instagram. Zijn volgers zien een foto van Van Persie, strak in pak, en kiekjes van zijn kinderen met een vechtsportdiploma. Ook zien we hoe hij voetballer Maradona feliciteert met zijn verjaardag. Kennelijk erg populair allemaal, en belangrijk voor de moderne sportman. 

Bereikt de oud-Feyenoorder 28 miljoen mensen? "In principe klopt het wel", zegt Jaap Van Zessen. Hij is chef digitaal van het Algemeen Dagblad en maker van een podcast over social media. "Die 28 miljoen is de optelsom van zijn Twitter, Facebook en Instagram-accounts’" stelt Van Zessen. "Er kunnen wat dubbelingen in zitten, maar dit zijn wel de getallen waar je aan moet denken. Dat komt met name, omdat hij gevoetbald heeft bij Manchester United, waardoor de Aziatische markt hem kent en is gaan volgen. Dat is een enorme markt."

Bereik

Bereikt van Persie dan met ieder bericht ook al die 28 miljoen mensen? "Dat is zeker niet waar", zegt Van Zessen, "Het kan best zijn dat één bericht maar een miljoen mensen op Facebook bereikt." De allergrootste is de Nederlandse spits in elk geval niet online. "Als je voor Christiano Ronaldo hetzelfde optelsommetje doet, als voor Van Persie, dan komt daar 300 miljoen uit. Dan is Van Persie een factor 10 kleiner", zegt sportmarketeer Gijsbregt Brouwer van Tyrsday.