"Mijn kinderen zijn 2 à 3 keer in de maand ziek", vertelt IS-vrouw Krista ons. Ze verblijft in vluchtelingenkamp Al Hol en is bereid haar kinderen alleen naar Nederland te laten gaan. Onlangs nog haalde Nederland twee weeskinderen op uit Syrië.

Volgens de AIVD verblijven er nog 90 kinderen in vluchtelingenkampen in die regio, waaronder de vier kinderen van de Nederlandse Krista. Ze verblijft met haar kinderen in Al Hol, een Koerdisch vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Verslaggever Hans Jaap Melissen interviewde haar daar. "Ze wilde me vooral vertellen dat haar kinderen daar weg moeten", vertelt Melissen.

Kinderen worden ziek

Krista vraagt zich af waarom Nederland wacht met het ophalen van de rest van de kinderen, terwijl de omstandigheden zo slecht zijn. "Mijn zoontje van 4 jaar heeft al sinds we hier zijn last van diarree. Mijn kinderen zijn 2 à 3 keer in de maand ziek. Diarree, overgeven, niet willen eten", vertelde Krista.

Krista
Bron: EenVandaag
Krista met twee van haar kinderen in het kamp.

Hans Jaap Melissen is in het kamp geweest en beaamt dat de omstandigheden niet goed zijn. Toch zijn de meeste kinderen die in het kamp zijn overleden volgens de verslaggever niet overleden door de omstandigheden in het kamp, maar doordat ze er al zo slecht aan toe waren voordat ze in het kamp kwamen.

Zorgen om ontwikkeling

Krista van T. maakt zich ook zorgen om de ontwikkeling van haar oudere kinderen. Er is geen school in het kamp dus de kinderen hangen maar wat rond. "Mijn zoon zit de hele dag buiten, hij luistert niet en heeft een grote mond. Hij gooit met stenen en neemt woorden in de mond die hij nog nooit in zijn leven gezegd heeft."

Lees ook

Al Hol
Bron: EenVandaag
Het koerdische vluchtelingekamp Al Hol. Hier zitten de meeste Nederlandse vrouwen en kinderen.

Tot het allerlaatst bij IS

Krista vertrok 5 jaar geleden met haar man en twee kinderen naar Turkije. Ze zegt dat ze niet wist dat ze door zouden reizen naar Syrië, dat dit het idee van haar man was. Toch is het gezin tot het allerlaatst bij IS gebleven. Pas in februari verlieten ze Baghouz, het allerlaatste dorpje waar IS standhield.

Haar man, Outhman, vocht volgens Krista niet. Hij is door een Koerdische sniper om het leven gebracht terwijl hij op zijn scooter zat om eten te halen, zegt ze. Hans Jaap Melissen was destijds in het hoofdkwartier van de Koerden en zag daar dat niet zomaar iedereen die voorbijreed op een scooter beschoten werd.

Liever in Nederlandse gevangenis

"De Koerden deden echt hun best om alleen de strijders te raken. Mijn ervaring leert echter dat alle IS-vrouwen hun best doen om een verhaal te schetsen waarin zij en hun man overkomen alsof ze niet voor IS gevochten hebben. Dat doen ze omdat ze weten dat ze anders in Nederland een zwaardere straf kunnen krijgen."

De Nederlandse zegt liever in een Nederlandse gevangenis te zitten dan in het kamp waar ze nu is. Haar kinderen kunnen dan naar de familie van haar overleden man.

IS-vrouw Krista: "Deze onschuldige kinderen moeten zo snel mogelijk weg hier."

Bereid om kinderen af te staan

Ze begrijpt niet dat Nederland er geen werk van maakt. "Ze zijn al die Kazachstanen weg aan het halen. Waarom zou Europa dat niet doen? Pak desnoods alleen de kinderen."

Van T. zegt dat ze bereid is om haar kinderen af te staan, als ze maar naar Nederland kunnen: "Als ze naar mijn familie gaan, waarom niet? Ik weet dat ze een beter leven zullen hebben dan hier. Ik hoop dat ik hen dan achterna kan komen. Zo niet, zou ik omwille van de bestwil van mijn kinderen hen misschien alsnog wel laten gaan."

Lees ook

'Onthoofden gaat te ver'

Krista is niet radicaal islamitisch zegt ze. "Ik draag hier nog de Niqab omdat iedereen dat doet. Maar in Nederland wordt het gewoon weer een hoofddoek."

Toch neemt ze niet helemaal afstand. "De regels die IS heeft, zijn gewoon de regels die in de Koran staan, maar mensen onthoofden, verbranden en verdrinken, ja, dat gaat te ver."

Nederlandse kinderen in Syrië
Bron: EenVandaag
Nederlandse kinderen in Syrië

Volgens de AIVD zijn er nog zo'n 200 kinderen in Syrië en Turkije, waarvan 90 in Koerdische vluchtelingenkampen, 60 in andere gebieden in Syrië en Turkije en 50 in de regio Idlib waar jihadistische groeperingen zich ophouden.

'Te onveilig'

Ondanks een Amerikaans verzoek, aandringen van diverse organisaties en de Kinderombudsman weigert de Nederlandse regering vooralsnog om de IS'ers met hun kinderen terug te halen. In Juni werden twee weeskinderen opgehaald, maar dat was een uitzondering zei minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Minister Grapperhaus van justitie zegt dat het in Noord-Syrië te gevaarlijk is om kinderen op te halen. Volgens Hans Jaap Melissen is dit echter niet de echte reden: "Het is een heel merkwaardige uitspraak omdat we onlangs zelf hebben gezien hoe een hoge ambtenaar in het gebied was om twee weeskinderen op te halen. Ook is bekend dat de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) er regelmatig is. En ook ik als journalist kan daar komen. Het probleem is niet de veiligheid in dat gebied. Het probleem is de politieke veiligheid van deze coalitie. Als je IS'ers terughaalt win je daar geen stemmen mee."

Bekijk hier de tv-reportage over IS-vrouw Krista.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.