De aangespoelde vliegtuigwrakstukken op het Franse eilandje Réunion kunnen afkomstig zijn van de verdwenen vlucht MH370. De golfstroming is terug te herleiden tot het waarschijnlijke crashgebied van het toestel van Malaysian Airlines. 

 Dat zegt bijzonder hoogleraar Golfdynamica en onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Leo Maas in EenVandaag.

Amerikaanse bronnen bij Boeing hebben ook laten doorschemeren dat de onderdelen waarschijnlijk aan een Boeing 777 toebehoren, het toestel waarmee Malaysian Airlines de MH370 vlucht uitvoerde. Ook de Maleisische premier Najib Razak zegt dat de brokstukken ‘vrijwel zeker’ van een Boeing 777 zijn. Definitief uitsluitsel wordt pas verwacht als serienummers zijn onderzocht. Daarvoor worden de onderdelen naar Frankrijk overgebracht. 

Aangenomen wordt dat het toestel op 8 maart 2014 onderweg van Kuala Lumpur naar Peking uiteindelijk met 239 mensen aan boord in de oceaan is neergestort. Circa 4.000 kilometer ten oosten van La Réunion is vergeefs naar wrakstukken gezocht. Op dit moment speuren twee schepen van het Nederlandse Fugro de zeebodem af met sonar apparatuur. Daarvoor is op basis van radar- en satellietgegevens in een speciaal zoekgebied aangewezen. Dat gebeurt onder meer met onderwaterrobots. 

Fugro-directeur Rob Luijnenburg: ‘We kunnen nu nog niets zeggen over gevolgen van de gevonden wrakstukken. We wachten instructies af van de ATSB (Australische Raad voor de Transportveiligheid, red.), wij werken in opdracht van hen’.

Verder spreken we met de Maleisische journalist Zurairi Ar uit Kuala Lumpur en met Grace Nathan. Haar moeder Anne Daisy was een van de passagiers van het vliegtuig. 

In Radio EenVandaag ook een gesprek met Leo Maas en met luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. 

Reunion

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.